2024. április 26., péntek

Közösségépítés és kultúrára nevelés

Gyermekszínjátszó találkozót tartottak Bácsfeketehegyen – Az idén 12 előadást mutattak be a színészpalánták

A hétvégén a bácsfeketehegyi színházteremben megtartották a XV. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozót. Az eseményt ez alkalommal is a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. Fiatal színjátszók érkeztek Topolyáról, Kúláról, Kishegyesről, Gunarasról, Óbecséről, Nagykikindáról, Palicsról, Törökfaluból, Szenttamásról, Bácsfeketehegyről és Eszékről. A találkozó elején Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár üdvözölte az egybegyűlteket.

Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója arról beszélt a médiának, hogy az ilyen találkozók több okból fakadóan is fontosak.

– Az anyaországon kívül, a határon túli területeken is nagyon fontos, hogy hagyományteremtés szándékával megtartsuk azokat a rendezvényeket, amelyek egyrészt az anyanyelvű kultúra, másrészt az anyanyelv megtartása mellett teszik le a voksukat. Nagyon fontos, hogy a határon túl még jobban odafigyeljünk a nemzeti kultúrára, mert ez a gyermekek identitását is megőrzi. A szülőföldre is nagy szeretettel gondolnak vissza, ha esetleg máshova sodorja őket a szél. Az oktatási intézményekben a pedagógusok munkája azért kiemelten fontos, mert a gyerekekkel szakkörökön, illetve műhelyfoglalkozások keretében hozzák létre az előadásokat. A munkájuk mellett foglalkoznak a fiatalokkal, és ez egy valódi elhivatottságra vall. Fontos a közösség megtartása szempontjából is, mert a gyerekek barátkoznak és tanulnak is. Megtanulják a szép magyar beszédet, hogyan kell helyesen kiejteni a szavakat, és megtanulnak a színpadon mozogni, egymásra odafigyelni – fogalmazott a megbízott igazgató, majd arról is szólt, hogy ezek a rendezvények azért is fontosak, mert általuk odafigyelnek a fiatalokra. És ha időben elkezdjük színházkultúrára nevelni őket, akkor ők a kultúrát megbecsülni tudó emberekké válnak, és a saját gyermekeiket is így fogják nevelni – mondta.

Bácsfeketehegyen Barta Júlia óvónő kezdett gyermekszínjátszással foglalkozni. Tőle kapott kedvet Hajvert Lódi Andrea, a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke, a találkozó szervezője.

– Az elmúlt húsz évben ennek teremtődött egy hagyománya a faluban, és nagyon szeretik a gyerekek ezt a dolgot. Mozgalomként tekintek rá itt, Vajdaságban, hiszen a felkészítő tanárok között vannak pedagógusok, óvónők, és vannak a pedagógiai pályán túlról is. Ezeknek az embereknek fontos a színház és fontosak a gyerekek. Mindazok az emberek, akik Vajdaságban gyermekszínjátszással foglalkoznak, nagyon fontosnak tartják a kreativitást és az alkotást. A teremtő igénye az embernek a gyerekekben még nagyon intenzíven él, viszont a mai világban egyre jobban elnyomja a gép és a tömegkultúra. Épp ezért kell ezt az alkotói vágyat felszínre hozni, és teret adni neki – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy ez az alkotás és kreativitás az egész életükre hatással lesz.

Az idei találkozón 12 előadást mutattak be, ami kevesebb a korábbi években bemutatottaknál. Hajvert Lódi meglátása szerint még sok helyen vannak színjátszó csoportok, viszont kevesebb gyermek van, és ugyanazok a gyerekek többféle szakköre is járnak. Ez kicsit nehezíti az ilyen jellegű események megszervezését, de elégedett a 12 előadással.

A találkozón csaknem 150 gyermekszínjátszó mutatta be tudását, amit Mezei Kinga színész, rendező, Ákli Krisztián drámatanár, színjátszó-rendező és Patonay Anita színész, drámatanár értékelt. A résztvevő gyerekek műhelymunkákon is részt vettek. A foglalkozásokat Budinčević Krisztián, Hodik Annabella, Kőműves Csaba Bence, Krizsán Szilvia, Magyar Zsófia, Nagy Karina, Povázsánszki-Kőműves Noémi színművészek és Mácsai Mónika drámapedagógus vezette.