2024. április 20., szombat

Loreen második nagy győzelme

A Liverpoolban megtartott idei Eurovíziós Dalfesztivál Loreen győzelmével ért véget. A svédországi énekesnő lett ezzel a második, aki kétszer is megnyerte a versenyt. Az első Johnny Logan volt. Az Írországot képviselő Johnny Logan 1980-ban a What's Another Year című dalával kapta meg a legtöbb szavazatot. 1987-ben szintén elsöprő győzelmet aratott a Hold Me Now című zeneszámmal, azt pedig most nem számítjuk, hogy Írország 1992-ben is győzött Linda Martin Why Me? című dalával, amelynek Johnny Logan volt a szerzője. Azóta többször is előfordult, hogy egy ország ugyanazt az előadót választotta, aki már egyszer versenyt nyert, de másodszorra nem győzött, például a Norvégiát képviselő Alexander Rybak sem tudott kétszer győzni.

Loreennek sikerült az, ami nem jött össze a szintén svéd Charlotte Perrellinek, aki 1999-ben megnyerte az Eurovíziót, 2008-ban viszont alulmaradt. Loreen 2012-ben diadalmaskodott az Euphoria című dallal, és ha úgy nézzük, hogy a Covid miatt egy évben nem volt versenyjellegű a fesztivál és csak online tartották meg, akkor tulajdonképpen a Tattoo című dalával tíz évre rá ismételte meg a győzelmet, méghozzá csaknem a negyvenedik születésnapjára.

(Fotó: PA)

(Fotó: PA)

Az Eurovízión a fellépőknek három perc áll a rendelkezésükre, hogy megmutassák mit tudnak, a dalaikkal, a produkcióikkal elbűvöljék Európát. Így volt ez régen, és most is ez a lényeg, de most már az interneten jóval korábban megismerkedhetünk a dalokkal, amelyekről lehet véleményeket írni, olvashatjuk más véleményét, sőt szabadon közzétehetjük a saját listánkat is, hogy nekünk mely dalok tetszenek a legjobban. A hozzászólásokból egyre inkább az derült ki, hogy az idei verseny nagy valószínűséggel Finnország és Svédország között fog eldőlni, és ez így is történt. A döntőben a szavazás úgy zajlik, hogy előbb a résztvevő országok zsűrijeinek a voksait hallhatjuk, az izgalmak pedig akkor kezdődnek, amikor ezekhez hozzáadják a nézők szavazatait. Ekkor ugyanis az egész sorrend felborulhat, mert a nézők gyakran nem értenek egyet a szakmai véleménnyel. Nem volt ez így 2012-ben, amikor a zsűrik és a nézők is egyértelműen Loreent választották. Idén a zsűrik összességében és kimagaslóan Loreen mellett tették le a voksaikat, őt követték messze lemaradva Izrael, Olaszország, Finnország, Észtország és Ausztrália képviselői. A nézők viszont másképp vélekedtek, szerintük az első helyezett Finnország, utána jön Svédország, Norvégia, Ukrajna, Izrael, Olaszország és Horvátország. Finnországot Käärijä képviselte, a Cha Cha Cha című dallal, de a nagyszámú nézői szavazat mellett sem tudta maga mögött hagyni Loreent. A közönségnek ez hallhatóan nem tetszett, és hangosan skandálta azt, hogy Cha Cha Cha.

Az Eurovízión nem szokatlan az, ha valakik megsértődnek. Szerbiát idén Luke Black képviselte a Samo mi se spava című dallal. A 24. helyen végzett és az első elődöntőben is utolsóként jutott tovább, de a cél végül is a döntőbe jutás volt. Bármennyire is fájdalmas alul végezni, ebben a versenyben nem jó mindig élvonalban sem lenni, mert az egyfajta közutálatot válthat ki. Szerbia leginkább azt fájlalja, hogy a zsűri tizenkét pontot adott Szlovéniának, a szlovén zsűri pedig teljesen figyelmen kívül hagyta Szerbiát; Norvégia is hangot adott annak, hogy a fellépésüket a zsűrik nagyon lepontozták, miközben a nézők a harmadik helyre tették; Ciprusnak az fájt, hogy a görög zsűritől csak négy pontot kaptak, a maximális tizenkettőt Belgiumnak adták, holott a görög nézőktől megkapták a maximumot; Görögországnak pedig az nem esett jól, hogy be se jutott a döntőbe, és így tovább.

Minden évben vannak persze meglepetések is, országok, amelyek a vártnál jobban szerepelnek, ilyen volt Belgium és Horvátország. Habár a horvát Let3 Mama ŠČ! című dala összességében alig kapott pontokat a zsűriktől, a nézők voksai elengedők voltak ahhoz, hogy a lista aljáról a középmezőnybe kerüljön. Mindezen mozzanatok miatt érdekes még mindig az Eurovízió.