2024. április 26., péntek

Az állatok és a természet szeretete motiválja őket

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériát ITT tekintheti meg.

Először szerveztek őzbaktrófea-mustrát és vadászszemlét Topolyán. Kicsit az időjárás közbeszólt, esősre sikeredett a nap, ennek ellenére nagyon sokan látogattak ki a helyszínre.

Brindza Lajos, a Vajdasági Magyar Vadászok Társaságának elnöke elmondta, hogy most is sokan voltak, hiszen közismerten olyanok a vadászok, hogy akár esik, akár fúj, kimennek a természetbe. Vajdaságból több vadászegyesület hozta el a kilőtt őzbakok agancsait. A topolyai Őzbak Vadászegyesület mellett a kishegyesi, a krivajai, valamint a Pannónia Vadászegyesületek Topolyáról, Bácskossuthfalváról a Fácánvadász Egyesület, a Pacséri Fácánvadász Egyesület, Basahídról, Bánátból is érkeztek trófeák, és a kanizsai Kapitányrét Vadásztársaságnak a trófeái is ki lettek állítva. Utóbbié lett a legnagyobb és a legszebb trófea. Három trófea lett különdíjban részesítve. A mustrán belül, és az agancsbemutatón kívül még számos érdekesség, például preparált állatok kiállítása is megtekinthető volt. Vladušić Németh Valentina preparátor azt is bemutatta, hogy hogyan készülnek a kitömött állatok.

A rendezvényen ott voltak a hagyományőrző íjászok, kézműves bőrkészítők, késkészítők, akik bemutatták, hogy hogyan készülnek ezek az eszközök. Borászok, pálinkafőzők és kézműves sörkészítők is voltak. Brindza Lajos azt is hozzátette, hogy az idei évi tapasztalatok alapján jövőre még jobb mustrát és szemlét szerveznek majd, nem titkolt cél, hogy hagyományossá tegyék a rendezvényt.

Brindza Lajos azt is elmondta, hogy a délvidéki magyar vadászokat tömörítő egyesület 2021. július 8-án alakult meg azzal a céllal, hogy megőrizze, és egyben magasabb szintre emelje vidékünk vadászatát, vadászkultúráját, hogy visszaszerezze a vadászok becsületét.

– Bennünket elsődlegesen az állatok szeretete, és a természet tisztelete éltet és mozgat. Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a társadalom apraja és nagyja megismerje a vadászokat, és meglássa bennünk, bennük a természetközeli embert, aki kész tenni és áldozni a természetért, de hajlandó segíteni az embertársain is. Ennek szellemében az elmúlt két évben jótékonysági vadászatokat szerveztünk, amelyeken több mint kétmillió dinárt sikerült összegyűjteni, és kórházak gyermekosztályainak a fejlesztésére költeni – mutatott rá a célkitűzésekre a vadásztársaság elnöke.

Több mint húsz bográcsban főtt szarvaspörkölt. A szarvast egyébként a Vajdaság Erdői Közvállalat biztosította. Ők adták a húst, de Brindza Lajos elmondása szerint nagyon sok segítséget is nyújtottak emellett. Topolya Község Önkormányzata támogatta a rendezvényt, és a Magyar Nemzeti Tanács is támogatója volt, ezenkívül még sok más cég és magánszemély is segített a rendezvény megszervezésében, anyagilag és logisztikai szempontból is.

Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója elmondta, hogy segítettek a szervezőknek, egyben dicsérte is azok munkáját, hiszen márt az első ilyen rendezvény nagyon nívósra sikeredett.

Nyitókép: Tóth Péter felvétele