2024. április 19., péntek

Mindkét jelölt 50 százalék alatt, egyre valószínűbb a második forduló a török elnökválasztáson

Éjszakába nyúlóan is számolták a szavazatokat a vasárnapi török elnök- és parlamenti választásokon. A szavazatok 91,93 százalékos feldolgozottságánál Recep Tayyip Erdoğan elnök 49,49 százalékkal vezetett, az ellenzéki Kemal Kılıçdaroğlu 44,79 százalékon állt.

A legfelsőbb választási tanács sokáig csak a feldolgozott szavazatok arányát közölte, azok megoszlását nem, az este folyamán pedig a kormánypárt és az ellenzék egymásnak ellentmondó részeredményekről beszélt.
Az Anadolu állami hírügynökség, később pedig az Anka hírügynökség adatai eltérő mértékben, de Erdoğan vezetését mutatták.
Az ellenzék azonban azzal vádolta az Anadolut, hogy eltorzította Erdoğan irányába a részeredményeket, szerintük a kormánypárt sok, az ellenzék felé húzó körzetben megtámadta eredmények hitelesítését, és a párhuzamos szavazatszámlálásuk szerint Kılıçdaroğlu vezetett.
Erdoğan éjjel tartott beszédében még nem zárta ki, hogy az első fordulóban győzzön, míg Kılıçdaroğlu arról beszélt, hogy egy második fordulót ő nyer meg.
Ha végül egyik jelölt sem szerzi meg az első fordulóban a győzelemhez szükséges 50 százalékot, akkor két hét múlva második kör döntene.
A parlamenti választáson az Erdoğan-féle választási koalíció áll nyerésre, de hivatalos végeredmény még ott sincs.
Éjszakába nyúlóan számolták a szavazatokat a török elnök- és parlamenti választásokon, a legfelsőbb választási tanács pedig sokáig csak a feldolgozott szavazatok arányát közölte, azok megoszlását nem. Magyar idő szerint éjjel fél kettő után beszéltek először arról, hogyan néz ki az állás a hivatalos részeredmények alapján az elnökválasztáson: eszerint a szavazatok 91,93 százalékot dolgozták addig fel, és Recep Tayyip Erdoğan elnök 49,49 százalékkal vezetett, a hat párt által támogatott legfőbb ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu 44,79 százalékon állt.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Ahmet Yener, a tanács elnöke arra a kérdésre, hogy lesz-e szükség második fordulóra, csak annyi mondott, hogy a szavazatszámlálás folytatódik. Akkor még több millió szavazat nem volt hivatalosan feldolgozva. Második fordulót akkor kell tartani, ha egyik jelölt sem éri el az 50 százalékot.

A végeredmény így még hátra volt, amikor helyi idő szerint éjjel kettő után Erdoğan Ankarában beszédet tartott az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) székháza előtt összegyűlt híveinek. Ebben bizakodott, hogy még győzni tud az első fordulóban, és azt mondta, hogy a nem végleges eredmények alapján is messze az élen állnak. De ha úgy alakul, elfogadja a második fordulót. Ezt kijelentette Kılıçdaroğlu is, aki utána tartott beszédében visszavágott az elnöknek: „Minden hazugsága és támadása ellenére Erdoğan nem kapta meg a kívánt eredményt." 

A párhuzamos szavazatszámlálást folytató ellenzék – azt mondták, saját megfigyelőket állomásoztattak minden szavazóurnánál, és minden szavazatot lefényképeztek, amint azt megszámolják – azonban manipulálással vádolta az Anadolut, szerintük ugyanis az elnök mögött álló Igazság és Fejlődés Pártja és jelöltjének összeszámolt szavazatait előbb közölték, ami eltorzította az irányába a részeredményeket. Az ellenzék az este folyamán többször is jelezte, hogy a párhuzamos szavazatszámlálásuk alapján fordított a helyzet az elnökválasztáson, szűken Kılıçdaroğlu vezet.

Nyitókép: Tömeg Recep Tayyip Erdoğan eredményváróján Ankarában (Fotó: Reuters)