2024. április 26., péntek

Melyik pénz a „jó”?

Jegybanki bejelentés szerint rekordnagyságúra nőtt Szerbia devizatartaléka. Amióta a most érvényes statisztikai módszer van alkalmazásban, még soha nem volt ekkora az összeg. A forgalomban lévő pénz mennyiségét a tartalékok 176 százalékban fedezik. Csaknem fél évre, 5,7 hónapra elegendő a jelenlegi tartalék a behozatali árufélék és szolgáltatások, a teljes import fedezésére. A Szerb Nemzeti Bank által közzétett információk szerint április végén bruttóban 21,5 milliárd eurót tett ki a devizatartalékok összege. Áprilisban 176,2 millió euróval nőttek a tartalékok. A nettó devizatartalékok összege 17,64 milliárd euró volt. Nettóban március végétől április végéig 351,7 millióval nőtt a tartalék; 510 millió eurót a bankközi devizapiacon a jegybank vásárolt fel áprilisban, így interveniálva az árfolyam stabilitása érdekében. Az év eleje óta nettó összegben mintegy 1,1 milliárd eurót vásárolt a jegybank dinárért, intervenciós szándékkal. A dinár euróhoz jegyzett árfolyama az év eleje óta jóformán nem változott. Középárfolyamon 1 euró kevesebb mint 117 dinárt ér. A dinár stabil árfolyama szimbolikusan is „jó üzenetként” fogható fel. A piaci szereplők, befektetők, vállalkozók, de a magánemberek szempontjából is kedvező, ha egy ország fizetőeszköze hosszú távon is stabil. Ugyanakkor, ha ingatlant, gépkocsit vagy más nagyobb értéket kínál valaki, az árakat rendre euróban tüntetik fel és a fizetés, a készpénzforgalom is a közös európai pénznemben történik. A világpiaci árakat, például a kőolaj hordónkénti, vagy az arany unciánkénti árát általában dollárban jegyzik.

GYENGÜL A DOLLÁR?

A hagyományos felfogás és a tapasztalatok alapján a feltörekvő tőkepiacoknak a dollár gyengülése szokott kedvezni. Ennek oka, hogy ilyenkor a nemzetközi befektetők szívesebben fókuszálnak a nem dolláros piacokra. A dollárban jegyzett világpiaci árak, mint például az olajár, kedvezőbbek számunkra, ha a dollár gyengül a hazai fizetőeszközhöz képest. Ugyanakkor a tapasztalatok azt is mutatják, hogy amikor globális krízis van, akkor inkább a fejlett piacok teljesítenek jól. A részvénypiacokra és a kötvénypiacokra, de az árfolyamokra is igaz szokott lenni. A koronavírus-járvány a világgazdaságban kockázatokat és lassulást hozott. A dollár erősödése abban a helyzetben jórészt semlegesítette a nyersanyagárak esését. Amikor a dollár erősödik, a dollárban eladósodott cégek és országok helyzete nehezebbé válik.

KRÍZIS IDEJÉN

A múltban megfigyelhető volt, hogy válság idején felerősödnek azok a hangok, miszerint a dollár verhetetlen. Az amerikai volt az utóbbi évtizedekben a világ legerősebb gazdasága, a dollár pedig vitathatatlanul az első számú világkereskedelmi deviza. A különféle válságok idején automatikus reakció volt a befektetők részéről, hogy az Egyesült Államokat segítették a befektetéseikkel, így a dollár iránti kereslet növekedésével annak árfolyama is általában nőtt. Valójában egyfajta csikicsuki állapot volt, hogy amikor nem jól ment az amerikai gazdaságnak, az világgazdasági válságokat generálhatott, ami a dollárt erősítette. Amikor jól ment a gazdaság „szekere”, az pedig logikus módon szintén az amerikai fizetőeszközt erősítette. Valójában időnként csak az szabott, vagy azért szabtak gátat a dollár erősödésének, mert már annyira felborult volna a cserearány, hogy az váltott volna ki komoly kríziseket. A világ tőkepiacai most is nagyon erősen figyelnek a dollárra. Amikor a piac dollárerősödést vár, az önmagában is eladási üzenet lehet a feltörekvő piacokon. Ha pedig a dollár gyengülésére van esély, az vásárlásra serkent. A dollár azonban sok ok miatt erősödhet. Amikor a FED kamatemelésbe kezd, az is erősíti. A jobb amerikai gazdasági adatok hírére is erősödik a dollár.

A jelen esetben érdekes kérdés lehet, hogy akinek van egy kis megtakarítása, vajon dollárra, euróra, ingatlanra váltsa, kötvényeket vagy éppen aranyat vásároljon, esetleg dinárban takarékoskodjon-e? A klasszikus recept szerint, ami nem túl kreatív, a megtakarítás fele legyen dinárban, negyede pedig euró, illetve szintén negyede amerikai dollár. Az arany is vonzó lehet, ugyanis ismét csúcsokat dönt az ára a világpiacon. Számos elemző a dollárral szemben a jövőben az euró erősödését várja.

Az eurót tavaly különféle sokkok érték, de a helyzet a deviza számára mára sokkal pozitívabbra fordult. Európában az infláció még mindig viszonylag magas. Az Európai Központi Bank további kamatemelésekkel reagálhat, ami az euró erősödéséhez vezethet. Bizonytalan időkben azonban minden szempontot figyelembe véve is hozhat az ember téves döntéseket. A jelenlegi helyzetben az arany is kecsegtető befektetésnek tűnik, hiszen rekordokat dönt a befektetési arany árfolyama.