2024. április 25., csütörtök

Szabadkától Kraljevóig

Több városban tüntetnek ma a gazdák

Kárnak mentek Belgrádba tegnap a mezőgazdasági termelők társulásainak képviselői, ugyanis semmiben sem sikerült megállapodniuk Ana Brnabić kormányfővel. A reggeli találkozó után, melyen Marijan Rističević, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Népi Parasztpárt vezetője is részt vett (az agrárminiszter kínai látogatásra utazott), a gazdaszervezetek szószólói elmondták, semmit sem értek el, elégedetlenek, mert a múlt héten ismertetett követeléseik egyikét sem teljesítette az állam.

Beograd, 15.05.2023. - Poljoprivrednici izlaze iz zgrade Vlade Srbije, po zavrsetku danasnjeg razgovora sa premijerkom Anom Brnabic. Tom prilikom novinarima su rekli da apsolutno nikakav dog

A mezőgazdasági termelők társulásainak képviselői Belgrádban, a kormányépület előtt (Fotó: Beta)

„Azt mondták, túl sokat követelünk” – jelentette ki újságíróknak a képviselőházból kijövet Milan Pajić, a Naše mleko tejtermelői egyesület elnöke, hozzátéve, hogy mára megszervezik a gazdatüntetést. Đoka Ćurčić A Földművesek Fennmaradásáért Kezdeményezés nevében nyilatkozott: „Brnabić minden követelésünket elvetette, kijelentette, hogy ezekről csak jövőre tárgyalhatunk. A kétórás találkozó után érkezett meg Nenad Dolovac agrárminisztériumi tanácsos ajánlata, hogy csütörtökön tárgyaljunk Aleksandar Vučić államfővel, ezt azonban elutasítottuk. Kedden délelőtt az Újvidéki Vásár székházánál vonulunk fel traktorokkal, más helyszíneken dél tájban kezdődik a tiltakozás. Ha a kormány csütörtökig sem tesz eleget követeléseinknek, a traktorokkal Belgrádba indulunk – mondta tegnap Ćurčić.

Szavai szerint ma Szabadkától Kraljevóig sok településen kivonulnak. Hektáronként 300 euró támogatást szeretnének kiharcolni, továbbá kedvezményes árú gázolajat és 40.000 dináros szubvenciót a tejelő tehenek után, valamint azt, hogy a terményárakat a budapesti és a párizsi tőzsde áraihoz igazítsák. Ha mindez nem történik meg, Kragujevacon, Kruševacon, Újvidéken, Pancsován, Szabadkán, Csentán (Čenta), Kevevárán (Kovin), Bogatićon és más településeken is felvonulnak. Miroslav Matković a szabadkai mezőgazdasági termelők nevében hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a szerbiai gazdák közös ügye, ezért mindannyiuknak egyesülniük kellene.

Nedeljko Savić, a požarevaci székhelyű STIG egyesület elnöke szerint nem meglepő, hogy elvetették a követeléseiket, ezek teljesítéséhez ugyanis nagy összegekre van szükség. Nem találtak megértésre a kormánynál, ezért tiltakozásokkal kénytelenek felhívni a figyelmet a gondokra. A STIG korábban közölt listája szerint a gazdák 78 dináros garantált tejárat és 20 dináros tejprémiumot tartanának méltányosnak, valamint védővám bevezetését is kérik minden tejtermékre, az összes EU- és CEFTA-tagállamra vonatkozóan.

Nyitókép: Beograd, 15.05.2023. - Poljoprivrednici izlaze iz zgrade Vlade Srbije, po zavrsetku danasnjeg razgovora sa premijerkom Anom Brnabic. Tom prilikom novinarima su rekli da apsolutno nikakav dog