2024. április 26., péntek

Versünnep Csókán

Szombaton, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében Csókán rendezték meg a magyarországi Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének vajdasági elődöntőjét. A megmérettetésre 50 általános iskolás és középiskolás versmondó érkezett Vajdaság több településéről, Temerinből, Zentáról, Tornyosról, Csókáról, Magyarkanizsáról, Topolyáról, Hajdújárásról, Szabadkáról. Harminc fellépővel az általános iskola alsós korosztálya volt a népesebb, míg a felsősök és a középiskolások összesen húszan voltak.
A versmondók teljesítményét a Versünnep Alapítvány képviseletében Csomor Csilla színművésznő, valamint Verebes Krnács Erika előadóművész és Erdélyi Ilona nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár bírálta el. Döntésük értelmében a következő eredmény született:
Az általános iskolák elsős és második osztályosainak a mezőnyében a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákja, Sóti Luca érdemelte ki az első helyezést, míg a másodikat Vojnić Mijatov, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulójának ítélte oda a bírálóbizottság.
A harmadik-negyedik osztályosok mezőnyében az első helyet Juhász Anna, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákja és Jurcsák Renáta, a szabadkai Szécehenyi István Általános Iskola nyerte el megosztva. A második helyezést Farkas Jázmin, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola diákja, míg a harmadik helyezést az úgyszintén zentai Marinkov Tamara, a Thurzó Lajos Általános Iskola tanulója érdemelte ki.
A bírálóbizottság különdíjjal jutalmazta Menyhárt Boglárkát, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákját.
Az ötödik-hatodik osztályos versenyzők közül az első helyezést Szabó Vilmos, a topolyai Csáki
Lajos Általános Iskola diákja, a másodikat Majoros Noel, a temerini, Kókai Imre Általános Iskola), míg a harmadik helyezést pedig Habram Csenge, a csókai, Jovan Popović Általános Iskola ítélték oda. Ebben a mezőnyben úgyszintén a csókai általános iskola tanulóját, Ágoston Ivetett részesítették különdíjban.
A hetedik-nyolcadik osztályosok mezőnyében elsőnek Széles Gergő Mátyást, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola tanulóját, a másodiknak Lovas Jázmint, az úgyszintén zentai Thurzó Lajos Általános Iskola, harmadiknak pedig Jurcsák Róbertet, a szabadkai Szécehenyi István Általános Iskola diákját hirdette ki a zsűri, Szarka Hanna a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola-, Füstös Emma, a z úgyszintén zentai Thurzó Lajos Általános Iskola és Balunovity Anna, a csókai ovan Popović
Általános Iskola diákja pedig különdíjas lett.
A középiskolások mezőnyében a megosztott első helyezést Jaksa Dominika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tagja és a zentai Galusz Áron, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanulója érdemelte ki.
A Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének Kárpát-medencei döntőjére, melyet júniusban rendeznek meg Budapesten, a korcsoportok első helyezettjei kaptak meghívást.

Nyitókép: A díjazottak a zsűrivel és a szervezőkkel (Fotó: Kiss Tóth Máté)