2024. április 18., csütörtök
BIRKÓZÁS

Remény a jövőre

Szerdán Magyarkanizsán ünnepélyes keretek között köszöntötték azt a nyolc U15-ös és U17-es magyarkanizsai és zentai birkózópalántát, akik érmet szereztek a múlt hétvégén a görögországi Szérresz városában megtartott Balkán-bajnokságon. A szerb válogatott eredetileg 17 érmet nyert ezen a megmérettetésen, de az említett nyolc fiatal harcos valamilyen módon kötődik a Vajdasági Birkózóakadémiához, csakúgy mint a közelmúltban az U23-as Európa-bajnokságon bronzot nyert Nagy Fanni, akit szintén köszöntöttek. A szerbiai küldöttség összesen 4 arany-, 3 ezüst- és 10 bronzérmet szerzett ezen a bajnokságon, a legfényesebb medált az akadémia tagja, Ivana Gajić (U15, 50 kg) és az akadémián gyakran edző zentai Pék Zalán (U17, 65 kg) érdemelte ki, ezüstöt Újhelyi Balázs (U15, 57 kg), Győri Iringó (U17- 73 kg), bronzot pedig Habi Orsolya (U15, 54 kg), Újhelyi Evelin (U17, 69 kg), Varga Roland (U17, 51 kg) és Lengyel Kevin (U17, 60 kg) nyert.

Az akadémia nevében Bálint Zoltán ügyvezető köszöntötte az egybegyűlteket, és egy-egy karórával ajándékozta meg az érmet szerzett versenyzőket, majd többen is szót kértek, így Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke, aki kiemelte az akadémia kiváló munkáját, s megígérte, hogy a honi szövetség ezentúl is segíti annak munkáját, valamint a lehetőségekhez mérten az utánpótlást is támogatják. Kormányos László tartományi titkárhelyettes elmesélte, mivel a titkárságon együtt dolgozik dr. Milorad Dokmanac szövetségi kapitánnyal, szinte mindent tud már a birkózásról, s maga is nagy szurkolóvá vált, így a gyerekek mostani eredményét is élénken követte, és azt is megígérte, hogy a titkárság továbbra is támogatja ezt a sportágat. Dokmanac visszapillantott az utóbbi 17 évre, s elmondta, 12 szűk esztendő után ebben az időszakban csak a felnőttmezőnyben 45 érmet szereztek a szerbiai válogatottak, de a jövőt tekintve is van remény a jó eredményekre, így külön kiemelte Ivana Gajićot és Pék Zalánt mint a nemzedéke két legígéretesebb tehetségét, akiknek a karrierje a 2028-as és a 2032-es olimpián csúcsosodhat ki. Dalibor Perović, a szerb női szekció koordinátora megköszönte, hogy a szövetség felismerte a női birkózásban rejlő lehetőségeket, és ígéretet tett arra, hogy a következő években sokat hallhatunk még a lányokról, mert odaadóan, lelkesen edzenek, és több nagy tehetség bontogatja már a szárnyait.

Érmes birkózók, sportvezetők és politikusok a Vajdasági Birkózóakadémián megtartott köszöntésen (a szerző felvétele)

Érmes birkózók, sportvezetők és politikusok a Vajdasági Birkózóakadémián megtartott köszöntésen (a szerző felvétele)

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Fremond Árpád, az MNT elnöke, Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának mostani, valamint Jerasz Anikó, a bizottság egykori elnöke, Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester, érkeztek vendégek Belgrádból és Budapestről is, így Vatai Zoltán, a Csepel Birkózóegyesület elnöke, akinek kiváló az együttműködése Magyarkanizsával, Zentával. Tapssal köszöntötték továbbá két jelen lévő világbajnokunkat, Nemes Viktort és Nemes Mátét, ugyanez járt Frísz Krisztián, Újhelyi Sándor és Fábián Ákos edzőknek is, akik aktív részesei voltak a balkáni sikereknek.

Ide tartozó hír, hogy a korosztályos versenyzők számára folytatódik a nagyüzem, mert ma (szombaton) a Vajdasági Birkózóakadémián 11 óra 30 perces kezdettel tartják meg az U15-ös országos bajnokságot, másnap, vasárnap pedig Cegléden lesz a magyar országos ebben a korosztályban.

Nyitókép: Érmes birkózók, sportvezetők és politikusok a Vajdasági Birkózóakadémián megtartott köszöntésen (a szerző felvétele)