2024. április 20., szombat

A töltött káposzta mindenkié

Négy ország diákjai négy ország ízeit mutatják be

A Kárpát-medence országai sok mindenben eltérnek egymástól, de talán ennél sokkal nagyobb számban figyelhetőek meg hasonlóságok. Többek között a gasztronómiában… Magyarország, Szerbia, Románia és Szlovákia konyhája esetében is számos hasonlóságról beszélhetünk. Mind a négy országban nagy népszerűségnek örvend a gulyás, amit leggyakrabban sertéshúsból készítenek különböző módon, de szinte minden esetben törött paprikával.

A töltött káposztát mindenki sajátjának érzi (Ótos Andás felvétele)

A töltött káposztát mindenki sajátjának érzi (Ótos Andás felvétele)


A CookEU nevet viselő Erasmus program keretén belül négy ország középiskolásai négy ország nemzeti ételeinek elkészítési módját sajátítják el, ugyanakkor egy online receptes könyvet is készítenek, ahol ezen ételek elkészítését fényképek és videók segítségével mutatják be lépésről lépésre. A program fontos eleme a mobilitás, vagyis nagy szerepe van annak, hogy a diákok hosszabb-rövidebb szakmai kirándulásokon vegyenek részt, amelyek amellett, hogy segítik szakmai előmenetelüket, számos szórakoztató programmal is színesebbé teszik tanulóéveiket.
A CookEU nevet viselő projektben a szlovákiai Perbenyiki Szakközépiskola, a magyarországi hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Oktatási Központ, a romániai sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuși Szaklíceum mellett oktatási intézményként a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola vesz részt.
A program keretén belül március végén egy több napos szakmai gyakorlatot tartottak Szabadkán. A szakmai gyakorlaton a helybeli diákok és tanárok mellett a programban részt vevő többi iskola szaktanárai és diákjai is jelen voltak, akik különböző szerb nemzeti ételek elkészítésének módját ismerhették meg.
A CookEU program kapcsán Zombori Imre, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója nyilatkozott lapunknak.

Zombori Imre Engi Dominik (Benedek Miklós felvétele)

Zombori Imre Engi Dominik (Benedek Miklós felvétele)


– A Magyar Nemzeti Tanács körülbelül két éve összehívott egy tanácskozást, amelyen szorgalmazták, hogy az iskolák vegyenek részt különböző Erasmus-programokban. Mi azóta két egymást követő évben is részt vettünk egy-egy ilyen programban. Tavaly a diákjaink Görögországban vettek részt szakmai gyakorlaton. Annak a programnak mi voltunk a hordozói, és a tizenöt elsősorban szakács és pincér szakos tanulónk több görögországi cégnél volt gyakorlaton, ugyanakkor különböző kulturális és szórakoztató programban részesülhettek két héten keresztül. Az idén egy újabb programban veszünk részt, amit egy-egy magyarországi, romániai és szlovákiai iskolával, valamint más szervezetekkel közösen valósítunk meg. A program célja, hogy bemutassuk a nemzeti konyhákat, és egy online tananyagot hozzunk létre, ahol a tanulók, illetve bárki, akit érdekel, meg tudja tanulni, hogyan kell elkészíteni az egy-egy nemzetre jellemző ételeket. A program fontos eleme a mobilitás, és néhány tanulónk az ősz folyamán a romániai, szlovákiai és magyarországi iskolába látogat el – nyilatkozta az igazgató.
A szabadkai szakmai gyakorlat egyik vezetője Radaković Vladislav, a Bosa Milićević iskola szakács szaktanára volt.

Radaković Vladislav Engi Dominik (Benedek Miklós felvétele)

Radaković Vladislav Engi Dominik (Benedek Miklós felvétele)


– A szakmai gyakorlat a program első ilyen jellegű eseménye volt, amikor is Szerbiához köthető ételeket készítettünk, bemutattuk a hagyományos ételkészítési módokat, illetve olyan ételeket készítettünk, amelyek nem nevezhetők hagyományosnak, de vidékünkön népszerűnek mondhatóak. A diákok egy ötnapos gyakorlaton vehettek részt, amelyen videók és fotók is készültek, amik bekerülnek egy digitális online tankönyvbe, amelybe mind a szerb, mind a magyar, szlovák és a román partneriskola tíz-tíz receptet választott ki. A roston sült ételek közül csevapot készítettünk, valamint parázson sült borjút, lakodalmas káposztát, illetve cserépedényben sült töltött káposztát. Emellett voltak levesek, halételek, különböző előételek is. A hideg előételek között természetesen bemutattuk a kajmakot, a tejfölben savanyított paprikát, míg a meleg előételek közül a gibanicát és a zeljanicát, amiben használtunk medvehagymát is, aminek éppen akkor indult a szezonja, és ilyen esetben nem szabad kihagyni, emellett borjúlevest szerb módra. Böjti, húsmentes ételeket is készítettünk, például prebranac babot, amely tulajdonképpen köretként és előételként is fogyasztható nemcsak a böjti időszakban. De bekerült a programba a főtt búza is, ami a szlavák és más egyházi ünnepek kötelező desszertje – mondta a szaktanár.
Radaković Vladislav szavai szerint minden étel esetében először megismerkedtek az elkészítésének elméleti oldalával, beleértve a hozzávalókat is, és csak ezután került sor a gyakorlati részre.
A szaktanár elmondása szerint a töltött káposztát a programban résztvevő országok a sajátjuknak érzik.
– Érdekes dolog a töltött káposzta. Amikor összehasonlítottuk az iskolák által összeállított listákat, hogy ki mit szeretne bemutatni a program keretén belül, a töltött káposzta mindenkinél szerepelt. Igaz, mindenkinél egy kicsit másképpen, kicsit más fűszerezéssel, más készítési technológiával, illetve más-más eljárásokat használunk. Valahol savanyú káposztából, valahol édes káposztából készítik. Mi a gyakorlaton szerb módon készítettük a töltött káposztát, cserépedényben, nem főztük, hanem sütöttük, és nem adtunk hozzá rántást vagy habarást. Minden országnak megvan a saját töltöttkáposzta-készítési módja. Nálunk otthon mi sem szerb módra készítjük, hanem inkább magyarosan – fogalmazott Radaković Vladislav.
A szakmai gyakorlaton Engi Dominik, a szakácsszak harmadéves tanulója is részt vett.

Engi Dominik (Benedek Miklós felvétele)

Engi Dominik (Benedek Miklós felvétele)


– Jó élmény volt a közös munka, összehangoltan tudtunk dolgozni, és úgy érzem, sikeres volt a főzésünk, ugyanis minden elfogyott. Az órákon mindig nagyon oda kell figyelnünk, mert mindig tanulhatunk valami újat. A töltött káposzta mindenki számára ismerős volt, és megtudtuk, hogy csak apróságokban térnek el egymástól a különböző országokban ismert receptek. A szakács szakmában szeretnék maradni, most vagyok végzős, de szeretném a negyedik évet is befejezni, és azt követően szándékozom munkába állni vagy itthon, vagy külföldön – mondta a tanuló.
Most szlovákiai, magyarországi és romániai diákok látogattak Szabadkára, de ősszel az itteni diákok is szakmai gyakorlatokon vesznek részt Sepsiszentgyörgyön, Hajdúdorogon és Perbenyiken. Az elsősorban szakácsszakos tanulókból álló csoport hosszabb időt, 10–12 napot tölt majd ezen településeken, hogy minél alaposabban elsajátítsák az adott régióra jellemző ételek elkészítési módját, hogy azután hazatérve újabb színekkel gazdagítsák az itthoni konyhát.

Nyitókép: Sikeres gyakorlat után asztalon az ünnepi menü