2024. március 28., csütörtök

SVM će zadržati svoj dosadašnji pravac

Ištvan Pastor: Aktuelne probleme ne treba rešavati prevremenim izborima

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, dao je izjavu o aktuelnim javnim i političkim temama u emisiji „Napindito” Subotičkog mađarskog radija. On je govorio o prošlonedeljnim tragedijama, merama i predlozima koji su usled njih formulisani, kao i o novim merama koje su već na snazi, poput predaje oružja, kao i o značaju društvene i individualne transformacije. Prema njegovoj oceni, trenutni problem se ne može rešiti vanrednim izborima. Izbori ne bi rezultirali bilo kakvom promenom političkog odnosa snaga, već bi stvorili konfliktnu situaciju, istakao je on. Izborna kampanja je po prirodi stvari konfliktna situacija, kada se ideje i koncepti sudaraju između političkih aktera, a ako postoji nešto što nije potrebno u trenutnoj situaciji, to je upravo to, tvrdi Ištvan Pastor, koji smatra da u ovom trenutku prvenstveno treba biti uzdržan i pažljivo razmotriti. On je naglasio da treba okončati politiku hvatanja naslovnica i krenuti putem promišljene politike.

Odgovarajući na pitanje novinara o sastanku zajedničkog mađarsko-srpskog ekonomskog odbora u Beogradu, on je napomenuo da je, iako nije član odbora, što znači da ne može da zna detalje, siguran je, da će se o projektima koji su započeti razgovarati na sastanku. Poslednjih godina pripremljeno je na desetine takozvanih vodnih projekata, a za neke od ovih su zainteresovane i lokalne samouprave vojvođanskih Mađara, dodao je on. On je istakao da će, pored toga, svakako biti reči i o saradnji u energetici i saradnji u saobraćaju, kao i o proširenju i razvoju graničnih prelaza, kao i o razvoju železnice. Što se tiče ekonomskog razvoja, rekao je da će se narednih dana oglasiti značajnim najavama, jer će moći da okončaju velike projekte o kojima je odlučeno u decembru pretprošle godine. To će rezultirati da će oni koji su počeli da realizuju velike projekte moći da ih dovrše, istakao je Ištvan Pastor.

– Nadam se da ćemo, ako ne od ove godine, onda od sledeće godine moći da nastavimo program razvoja privrede. Možda ne sa istovetnim javnim konkursima kao do sada, nego sa drugačijim, ali će svakako biti konkursa, poput onih za kupovine kuće ili podrške preduzetnicima početnicima, koji će se moći ponoviti. Istovremeno, najverovatnije je da ekonomski razvoj treba da ide pre svega u pravcu tehnološkog razvoja, ali mi smo to već započeli, rekao je Ištvan Pastor.

U vezi sa izbornom skupštinom SVM-a najavljenom za 20. maj, predsednik stranke je naveo da ne planiraju da menjaju pravac, jer je pravac večan, a to je da se pomogne članovima zajednice da napreduju kao Mađari u svojoj domovini. Održavanje ovog večnog pravca rezultiralo je da SVM eto već 29 godina funkcioniše i uživa podršku zajednice vojvođanskih Mađara.

– Naravno, ova postojanost se može tumačiti samo pri stalnom prilagođavanju aktuelnim problemima i izazovima, odnosno, u ovom promenljivom svetu, teško je predvideti šta će se desiti u naredne 2-3 godine. Stoga je možda jedan od najvećih zadataka da se održi prilagodljivost, a jedini način da to uradimo je da budemo u stalnom kontaktu sa članovima zajednice, objasnio je Ištvan Pastor.

Nyitókép: Ištvan Pastor (Panon RTV)