2024. április 19., péntek

Falkában garázdálkodnak

Több temerini család állatállományában okoztak kárt a kóbor kutyák

Immár három hete falkába verődve kóbor ebek járják a települést, általában a hajnali és az esti órákban támadják meg az udvarokban lévő haszonállatokat. Mostanáig több mint 13 temerini gazdát és állatállományát érte támadás. Több helyen hiába próbálták megvédeni megmaradt jószágaikat, a kutyák újratámadtak, óriási veszteségeket okozva. Több érintett gazda látta is a kutyákat, a helybeliek újabb támadásoktól tartanak, ezért a probléma mielőbbi megoldásában reménykednek. A Szabó családnál is tetemes pusztítást hagytak maguk után, a családtagok már több mint egy hete felváltva őrködnek az udvarban.

– Április 25-én jelentették az első esetet, tegnap éjjel is volt egy kutyatámadás. Nálunk kétszer jártak, de vannak olyan helyek, ahova már négy alkalommal is visszatértek – mesélik Szabóék.

A Szabó család tagjai már több mint egy hete felváltva őrködnek az udvarban. – A támadások érdekessége az, hogy csöndben történik a dolog, tehát nem keltenek túl nagy zajt. Nagyon súlyosan megsebesítik, és gyakran legyilkolják az állatokat, de nem eszik meg őket. Tehát nem éhes állatokról beszélünk. Nálunk a 34 állatból talán kettő maradt épségben, sérülések nélkül, összesen nyolc állat élte túl a támadásokat. Tizenöttel végeztek a kutyák, a többit pedig muszáj volt levágni, mert olyan súlyosak voltak a sebeik, hogy egyszerűen nem maradtak volna életben. Másik gazdaságokban kecskéket, birkákat, bárányokat, tyúkokat, libákat öltek meg, egy helyen pedig egy pónit is – mesélte Szabó Gabriella.

– Második alkalommal, amikor nálunk jártak a kutyák, láttuk az állatokat. Pontosan tudjuk, hogy milyen kutyákat kellett keresni, vagy kell keresni, de mostanáig még nem történt semmi ezen a téren. Reméljük, hogy most már hamarosan megoldódik a helyzet, nagyon jelentős kárról van szó, hiszen több mint száz állat esett áldozatul – panaszkodnak a helybeliek.

A károsultak minden támadásról értesítették a kommunális közvállalatot, az állatorvost, valamint a rendőrséget is. Az érintett polgárokat az önkormányzat támogatásáról biztosította. Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke kiemelte, hogy az önkormányzat és az ügyeletesek egész éjszaka pásztázzák az utcákat.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy fölszámoljuk a falkát. Nagy károkat okoztak a kutyák, de több mint valószínű, hogy az emberekre nézve is veszélyesek lehetnek. Egy 100-150 kilós kost is gond nélkül leterítenek, nem nehéz elképzelni, mit tennének egy 15-20 kilós gyermekkel. Semmiféleképpen nem maradhatnak az utcákon. Információim szerint szerdán éjszaka több kutyát is befogtak, úgyhogy lassan, de biztosan a falkát felszámoljuk – ígérte Pásztor, aki a kárvallottakat arra kérte, hogy forduljanak ügyvédhez.

– A rendőrségi és az állatorvosi jegyzőkönyvet kell elvinni az ügyvédhez, és bíróságra kell adni az ügyet. A törvény értelmében az önkormányzat bíróságon kívül nem egyezhet ki a kártérítésben, ezért arra biztatok mindenkit, hogy forduljanak ügyvédhez. Minden érintett kártérítést fog kapni. Teljes egyetértés van a többségi vezetőségben, hogy ezeket az embereket kártalanítani kell, mert – sajnos – mi vagyunk a felelősek a kóbor állatok megjelenéséért, illetve az általuk okozott károkért – nyomatékosította.

Nyitókép: Kasza Jennifer felvétele