2024. március 28., csütörtök

A Wagner-csoport vezetője bahmuti állásaik feladásával vádolja az orosz katonákat

Bahmuti állásaik feladásával vádolta meg kedden az orosz hadsereg katonáit Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner-csoport vezetője.

A május 9-i győzelem napja alkalmából közzétett videoüzenetében Prigozsin emellett azt vetette az orosz vezérkar szemére, hogy szándékosan félrevezetik Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború fejleményeivel kapcsolatban.

„Ha minden erővel azon vannak, hogy becsapják a főparancsnokot (Putyint), akkor vagy ő vagy pedig az orosz nép fogja széttépni magukat" – fogalmazott Prigozsin.

„A győzelem napja atyáink győzelme, mi e győzelem töredékét sem érdemeljük meg" – jelentette ki, hozzátéve, hogy kedden „a védelmi minisztérium újabb alegysége hagyta el bahmuti állását.

„Létezik olyan bűn, amelyet az orosz nép tönkretételének neveznek, és egy kis csoport éppen ezt követi el" – szögezte le.

A katonai magáncég vezetője már korábban is több alkalommal bírálta az orosz védelmi tárcát, kiemelve, hogy a hiányzó tüzérségi lőszerek miatt – melyeket szerinte szándékosan tartanak vissza – a veszteségeik ötszörte magasabbak a kelleténél.

Kedden azt mondta, a kért lőszerek alig tíz százaléka érkezett meg, és bár – jóllehet korábban azzal fenyegetőzött, hogy készek elvonulni, ha nem teljesítik a követeléseiket – üzenetében kijelentette, hogy egyelőre nem adják fel állásaikat.

„Maradunk még néhány napot és minden nehézség ellenére folytatjuk a harcot" – közölte.

Nyitókép: Screenshot/Prigozhin's press center