2024. április 23., kedd

Szerbia szabad és demokratikus értékeinek védelmében

Május 26-án nagygyűlést tartanak Belgrádban, ezt maga Aleksandar Vučić jelentette be a Novosti portálján. Arra szólította fel a polgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az összejövetelen, melyet Szerbia szabad és demokratikus értékeinek védelmében szerveznek. 

A portálon közzétett felhívásban kifejezte részvétét a közelmúlt tragédiái miatt, és elítélte az ellenzéket, amiért „gyalázatos módon" használták a történtek miatt érzett gyász pillanatait politikai céljaik megvalósítására.

Azt is bejelentette, hajlandó megvitatni az összes témát, amely az ellenzék tüntetésekor megfogalmazódott.

Mint ismeretes, hérfőn este Újvidéken és Belgrádban is utcára vonultak az ellenzékkel szimpatizáló polgárok. A követelések közt szerepelt az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) valamennyi tagjának, valamint Bratislav Gašić belügyminiszter és Branko Ružić oktatási miniszter lemondása, továbbá a Biztonsági és Információs Ügynökség vezetőjének, Aleksandar Vulin azonnali felmentése. 

Emellett követelik az erőszakot, agressziót és erkölcstelenséget hirdető reality-műsorok sugárzásának leállítását az országos lefedettséggel rendelkező televíziós csatornákon. A tüntetők mindezek mellett követelték, hogy a parlament a legrövidebb időn belül vitassa meg Szerbia kormányának felelősségét az ország biztonsági helyzetének vonatkozásában. 

Nyitókép: Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)