2024. április 26., péntek

„A lemondás nem elég”

Branko Ružić azonnal az iskolai lövöldözést követően felajánlotta távozását

Közzétette a belgrádi sajtó BrankoRužić oktatási miniszter vasárnap benyújtott lemondásának szövegét. „A Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt tragédia okán megragadom az alkalmat, hogy még egyszer kifejezzem részvétemet az áldozatok kimondhatatlan fájdalmat érző szeretteinek. Kívánom, hogy a kis angyalok nyugodjanak békében, és Isten segítsen, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő.” – olvasható a lemondás bevezetőjében. Mint hozzáteszi, a háromnapos országos gyász csendjében felelős és jó modorú emberként, továbbá minden eddigi közfeladat ellátásához szakszerűen hozzáálló személyként, szülőként, valamint a Szerb Köztársaság polgáraként, összhangban a kormányról szóló törvény 23. szakaszával, a jelen körülmények között egyetlen észszerű és tisztességes döntést hozta meg, emeli ki. Rámutatott, azonnal az iskolai lövöldözést követően felajánlotta lemondását Ana Brnabić miniszterelnöknek.

– Erkölcsi és szakmai kötelességemnek érzem, hogy köszönetet mondjak az oktatási rendszerben dolgozóknak és tanulóknak, az oktatási szakszervezetek képviselőinek, továbbá minden államtitkárnak, helyettes államtitkárnak és tanácsadónak az eredményes együttműködésért. Önnek és a szerb kormány többi tagjának, valamint a köztársasági elnöknek ugyancsak szeretném megköszönni az eddigi együttműködést és a kölcsönös bizalmat. Remélem, hogy minden igazságszerető polgár, de a politikai ellenlábasok is szükségét érzik annak, hogy osztozzanak a fájdalomban és a bánatban. Remélem, hogy szükségét érzik a küzdelemben való egyesülésnek, hogy társadalmunkban a jó legyőzze a rosszat, az igazságosság pedig az igazságtalanságot. Szerbiának bölcsességre, higgadtságra, szeretetre és együttérzésre van szüksége, nem pedig a konfliktusok elmélyítésére, illetve a médiagépezet erre a célra való felhasználására – fogalmaz Branko Ružić.

A lemondást értékelők legtöbbje erkölcsi szempontból jónak tartja az oktatási miniszter lemondását, ám többen is rámutattak, hogy az oktatásban jellemző problémák ezzel nem oldódnak meg. A szerbiai társadalmat kollektív felelősség terheli, ezért nem elég egyetlen ember lemondása, mondta a 021.rs hírportál szerint DušanKokot, a Szerbiai Oktatásügyben Dolgozók Függetlenség Ágazati Szakszervezetének elnöke. Habár Branko Ružić személyesen nem tehető felelőssé a belgrádi tragédiáért, mindenféleképpen fontos volt, hogy felelősségtudatról tegyen tanúbizonyságot, fejtette ki AleksandarMarkov, a Belgrádi Gimnáziumok Fórumának elnöke. A 2000 óta eltelt időszakban Branko Ružić volt a harmadik oktatási miniszter, aki a társadalmi nyomásgyakorlás következtében lemondott tisztségéről.