2024. április 25., csütörtök

Fontos a rendezett, tiszta környezet

Tordán faluszépítő munkaakciót szerveztek a közelgő falunapok és templombúcsú alkalmából

A tordaiak május 12-e és 16-a között tartják meg a legfontosabb és a legnagyobb rendezvényüket, a falunapokat és a templombúcsút. Idén az ünnep különlegességét az adja, hogy negyvenedik alkalommal szervezik meg, tehát már negyven éve tartják együtt a falunap és a templombúcsú ünnepét. A helyiek mindig erre a megmozdulásra készülnek a legjobban és a legtöbbet.

Csütörtökön délelőtt egy sokakat megmozgató munkaakciót szerveztek, amely során a legfontosabb középületek környékén, a helyi közösség, a kultúrotthon, valamint az ifjúsági otthon udvarában kitakarították a vízelvezető csatornákat, a virágos- és a sziklakerteket kigazolták, megkapálták, és ahol igény mutatkozott rá, oda friss virágokat ültettek, valamint ablakokat és ajtókat pucoltak, sepregettek, gallyakat szedtek.

Az önkéntes nők a virágoskerteket rendezték, ablakokat pucoltak (Fotó: Vidács Hajnalka)

Az önkéntes nők a virágoskerteket rendezték, ablakokat pucoltak (Fotó: Vidács Hajnalka)

Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke elmondta, hogy a tordaiak híresek a vendégszeretetükről, és számukra nagyon fontos az, hogy a középületek, ahol a programok zajlani fognak, méltók legyenek a vendégek fogadására, minél rendezettebbek, tisztábbak legyenek.

– Mivel ilyenkor nagyon sokan látogatnak el Tordára, több száz, illetve több ezer vendégre is számítunk, nagyon fontos az, hogy mi, tordaiak minél szebb környezetet varázsoljunk az ide látogatók számára. Ilyenkor mindenki a háza elejét, a kertjét és az utcát csinosítja, mi is ezt tesszük a középületeinkkel. Mindig igyekszünk a legszebbet, legjobbat megmutatni a faluból a vendégek számára – mondta Dobai János.

Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke (Fotó: Vidács Hajnalka)

Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke (Fotó: Vidács Hajnalka)

A helyiek szívében különleges helyet foglal el ez az ünnep, mert családi ünnep is ez, ilyenkor ugyanis az elszármazottak is hazatérnek, és együtt van a család, együtt van a rokonság.

– Ez a mi falunk, ez a mi kis közösségünk, és egy ekkora ünnep alkalmából fontos, hogy ne csak az otthonunkat tegyük rendbe, hanem a közösségünkért is tegyünk valamit – hangsúlyozta Kiss Kornélia tordai lakos, a munkaakció résztvevője.

– Én nagyon szeretem azt, ha a vendégek látják, hogy ez egy rendezett falu. Amikor az ember bemegy egy szép és tiszta faluba, mindjárt jobban érzi magát, és ezért tartottam fontosnak, hogy ma én is eljöjjek segíteni – mondta Farkas Éva helybeli.

A Nepomuki Szent János-plébániatemplom idén ünnepli fennállásának 175. évfordulóját, minderről szintén a falunapok keretében fognak megemlékezni, így ott is folyamatosak az előkészületek, tudtuk meg ft. Masa Tamás plébánostól.

– A plébánián a hívek összefogásával kerítésfestés, melléképületek meszelése, betonozás és virágoskertek kialakítása zajlik. A későbbiek során szeretnénk még a templom Petőfi Sándor utca felőli részén javítási munkálatokat végezni. Ott oszlopokat kell javítani, festeni, és ezt nyárig szeretnénk befejezni – számolt be a terveikről ft. Masa Tamás.

A munkaakciók a jövő hét folyamán folytatódnak, ekkor fogják felállítani a sátrakat, elhelyezni a szemeteszsákokat és a füvet lekaszálni.

Nyitókép: A férfiak kitakarították az esővíz-elvezető csatornákat is (Fotó: Vidács Hajnalka)