2024. április 23., kedd

Amikor az eredmények magukért beszélnek

Éves közgyűlést tartottak a kishegyesi önkéntes tűzoltók – Jól halad az utánpótlásképzés

Éves közgyűlést tartott a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület. Az ülés főbb napirendi pontjai a pénzügyi és munkabeszámolók voltak – mondta el lapunknak Szűgyi István, a testület elnöke.

– Az évi közgyűlésnek van egy meghatározott menetrendje, ami magában foglalja az előző évi munka- és pénzügyi jelentést, valamint az idei munka- és pénzügyi tervet. A legnagyobb jelentősége a munkajelentésnek volt, ami a testület egy év alatt kifejtett tevékenységével foglalkozik. Testületünk tavaly is főként pályázati pénzekből működött. Kishegyes község önkormányzatától 153 ezer dinárt kaptunk alaptevékenységre, valamint 70 ezer dinárt versenyeken való részvételre. A tartománynál is pályáztunk, két alkalommal. Először 90 ezer dinárt nyertünk egy hagyományőrző tűzoltóverseny lebonyolítására, valamint 60 ezer dinárt egy százéves mozdonyfecskendő felújítására. Nem utolsósorban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatain két alkalommal nyertünk. Először 121 ezer dinárt, másodszor 303 ezer dinárt. Ezeket az összegeket a tűzoltóotthon nyílászáróinak cseréjére költöttük, valamint a versenyek lebonyolítására. Minden pénzzel a megadott időben, maradéktalanul elszámoltunk. Alaptevékenységünk a tűzoltás, a múlt évben 42 bevetésen vettünk részt, 115 tűzoltóval és 93 munkaórával. Fontos megemlíteni, hogy sok önkéntes munkaakciót szerveztünk, amelyek során a tűzoltóotthonon és a mellette lévő ún. Ábrahám-placcon dolgoztunk. Összesen 74 akciónk volt, előfordult, hogy hetente több akciót tartottunk. Ezeken az akciókon 166 tűzoltó jelent meg, és 140 munkaórát áldoztak rá. Az Ábrahám-placc rendbetétele mellett sikerült egy egytetős leeresztőt készíteni, ami alatt egy jármű és a mozdonyfecskendő kap helyet – mondta el Szűgyi, majd arról is szólt, hogy az ülésre vendégeket is hívtak. Jelen volt többek között a Topolyai Községi Tűzoltószövetség elnöke, Zorica Rankov, a topolyai hivatásos tűzoltók parancsnoka, Bojan Vrkić, Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő, Sándor István alpolgármester és Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke. Olyan vendégeket hívtak az ülésre, akik az év során támogatták a testületet, vagy együttműködtek velük – fogalmazott az elnök.

A közgyűlés napirendjén szerepeltek az idei tervek is. Ennek kapcsán Szűgyi elmondta, hogy igyekeznek tartani magukat a szokásos menethez.

– Az idén mindenféleképpen el szeretnék látni az alapfunkciónkat, a tűzoltást. Emellett részt szeretnénk venni a már meghirdetett versenyeken, mint a Topolyai Községi Tűzoltószövetség versenyei, valamint a budapesti hagyományőrző tűzoltóverseny. Nemzetközi kapcsolatainkat is szeretnénk tovább ápolni, kiemelve Pusztamérgest Magyarországról, Karancsot Horvátországból és Székelykeresztúrt Erdélyből. Szeretnénk idén is megrendezni a hagyományőrző tűzoltóversenyünket, valamint a Kárpát-medencei magyar tűzoltó-egyesületek találkozóját. Az elmúlt két évben ezeket sikeresen megrendeztük, növekszik a résztvevők száma, ami igazolja a létjogosultságát. Terveink között szerepel, hogy felújítsuk a tűzoltógarázs feletti tetőteret. Egy termet szeretnénk ott kialakítani, és a tető cseréje is fontos lenne. Februárban az erős szél megrongálta a tűzfalat, ezt meg fogjuk javítani. Nagy hangsúlyt fektetünk az idén is a kis tűzoltókkal való foglalkozásra. Az óvodákkal és az iskolával eddig is jó kapcsolatot ápoltunk, és a testületben vannak olyan személyek, akiknek ez szívügye. Komoly programokat szerveznek a gyerekeknek, akik szívesen jönnek – számolt be az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a testület közösségformáló munkája jó irányba halad, és biztosan meglesz a gyümölcse.

Nyitókép: Szűgyi beszámol az eredményekről a közgyűlésen (Fotó: Maronka Károly ÖTT)