2024. április 23., kedd
SZÓFIGYELŐ

Vonzerő

A vonzerő szó két évszázada használatos a magyar nyelvben, de csak az utóbbi évtizedekben fordul elő igen nagy gyakorisággal, és válik régies szóból mai divatszóvá. A XIX. században a vonzóerő szóval váltakozva szerepelt, rendszerint meg is előzte gyakoriságában. A XX. században fordult a kocka, a vonzóerő évtizedekig lekörözte a vonzerő főnevet, a hatvanas évektől viszont a vonzerő vette át újra a vezetést. A nyolcvanas évektől a század végéig a vonzerő gyakorisága már nyolcszorosan meghaladta a vonzóerő gyakoriságát, 2000 után napjainkig pedig a negyvenszerese (!) lett.
A XX. század derekán az akkor ismertebb vonzóerő főnév elsősorban fizikai fogalmat jelölt, általában azt az erőt, amellyel a testek egymást kölcsönösen vonzzák, illetve amellyel egyik test a másikat vonzza (mágnesség). A csillagászatban a nagyobb tömegeknek, főleg égitesteknek a tömegvonzását okozó erőt nevezik vonzóerőnek. Ebben az időszakban átvitt értelmű, kissé választékos használata is kifejezésre jutott: valakinek, valaminek az a sajátsága, ereje, hogy vonzása van, vonzón hat másokra, magához vonz valakit, valamit. Továbbá valamilyen kapcsolatnak, érintkezésnek megteremtésére ösztökélő sajátságot, erőt is jelölnek vele. A hétkötetes értelmező szótár a vonzerő szót a vonzóerő főnévnek régies, az irodalmi nyelvben használt változataként minősíti.
Napjainkban a vonzerő szó ritkán jelöl fizikai vagy csillagászati fogalmat: A Föld és a Nap vonzereje kiegyenlíti egymást.
Manapság főleg dologra vonatkozó átvitt értelmet hordoz a vonzerő: Csak a szerep rövidsége jelentett vonzerőt. – A szakoktatás nem bír akkora vonzerővel, mint korábban. – Talán nem kell ecsetelni, micsoda vonzerő volt ez az akkori ifjúságnak. – Mi a legnagyobb vonzereje a rendezvénynek? – A nemzetközi turisztikai vonzerő még nem mérhető. – Nemzeti parkjaival, fürdőivel pedig turisztikai vonzereje is erős. – A turisztikai vonzerő definiálása a szakirodalomban sem egységes. – A múzeumépületek a turizmus fő vonzerejévé, egyben városfejlesztési kulcstényezőkké lettek. – Nem hagyta, hogy a zene vonzereje elcsábítsa. – A közvetlenség rendszeren kívüli vonzerejével szolgálnak az irodalmi rendszerben. – Hitet tett a székesfőváros irodalmi vonzereje mellett. – A stabilitást ígérő módszerek sokat vesztettek vonzerejükből
Olykor személyt vagy jellemvonást minősít a vonzerő: Egyszerre sugallja az ellenállhatatlan női vonzerőt és a védtelenséget. – Ő lehet a világbajnokság legfőbb vonzereje. – Az elbeszélő mentalitásának természetes vonzereje azóta semennyit sem csökkent.