2024. május 14., kedd

Hiányzik az empátia

Az iskolákban elbeszélgettek a diákokkal a tragikus történésekről – Fontos, hogy a szülők megteremtsék a biztonságos környezetet a gyermek számára

A belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt szerdai tömeggyilkosság miatt pénteken az iskolák egy részében nem volt tanítás. Ahol megtartották az órákat, ott a tanárok és az iskolapszichológusok, -pedagógusok elbeszélgettek a diákokkal a történtekkel kapcsolatban.

A temerini Kókai Imre Általános Iskolában ugyan rendes tanítási napot tartottak, de itt is foglalkoztak a tragikus esettel. Bori Mária, az iskola pszichológusa szerint az iskolában nem tapasztaltak olyan jeleket, amik arra utalnának, hogy a gyerekeknek otthon kellene maradniuk.

– Szerencsére mi nem érezzük magunkat olyan veszélyeztetett helyzetben, hogy beszüntessük a tanítást. Jobb, hogy a tanulóink itt vannak a közösségben és végezzük a mindennapi munkánkat. Abban az esetben, ha valami gond vagy kérdés merül merül fel, akkor azt természetesen megbeszéljük egymással és a gyerekekkel is. Általában, amikor olyan tragédia történt, ami kapcsolatban van velünk is, akkor igyekszünk a tanítás elején, az első órákon elbeszélgetni a gyerekekkel, hogy lássuk, milyen is a helyzet. A legjobb lenne, ha ilyenkor az osztályfőnökök tudnának bejönni az órára, de ez nem minden esetben kivitelezhető. Az eset után kaptunk egy útmutatót az oktatási minisztériumtól, hogy mi a teendők, így a tanítás kezdetekor, a tanáraink azzal töltötték az első órának egy részét, vagy akár az egész órát is, hogy megbeszélték a gyerekkel a tapasztalataikat, azt hogy hogyan is éreznek, és mit gondolnak az esetről – monda az iskolapszichológus, aki kiemelte, ilyen esetekben az iskola dolgozóinak és a szülőknek is külön odafigyelést ajánlanak.

Bori Mária

Bori Mária

– Ilyenkor jobban oda kell figyelni, hogy például mit posztolnak a gyerekek, melyik gyereknek van kiugró, illetve ellentétes véleménye az esetről, ami nem tartozik az úgymond elfogadható és normál kategóriába. Ezekkel a gyerekekkel, akik valamilyen módon „kiugranak”, külön is el kell beszélgetni, hogy miért gondolkodnak így, és miért helyeselnek bizonyos dolgokat. Nálunk nem volt ilyen kirívó eset, nem éljenezték a tanulóink a belgrádi diák tettét, de érdekli őket a téma és szívesen beszélnek ezekről a dolgokról – magyarázta Bori Mária.

Otthon a szülőknek is tanácsos elbeszélgetni a gyerekekkel.

– Nagyon fontos lenne, ha a szülők is el tudnának beszélgetni a gyerekeikkel, mert sok minden a családból ered. A család hozzáállása bizonyos témákhoz meglátszik és nyomot hagy a gyerekben. Fontos, hogy a szülők megteremtsék a biztonságos környezetet a gyermek számára. Lényeges, hogy tudják, biztonságban vannak és elmondhatnak mindent a szüleiknek, megoszthatják az érzelmeiket, a félelmeiket és a szorongásaikat is. Ugyanakkor az is fontos, hogy a szülő is elmondja, hogyan érez az ilyen esetekkel kapcsolatosan, lévén, hogy az derült ki az elmúlt napokban, hogy hiányzik a gyerekekből az empátia. Nem a mi diákjainkból konkrétan, de a gyerekek nagy részéből hiányzik és szórakozásnak veszik az egész dolgot – tette hozzá a szakember.

A pszichológus szerint, amint valamilyen kirívó vagy olyan dolgot mond a gyerek, ami utalna arra, hogy támogatja az ilyen viselkedést, akkor komolyan el kell beszélgetni velük. El kell magyarázni, hogy ez miért nem jó, és hogy milyen következményei lehetnek.

Nyitókép: Pannon RTV