2024. április 27., szombat

Gyerekek gyerekeknek

Óbecsei diákok újságírói műhelymunkát tartottak a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskolában – Testvériskolai együttműködési szerződést kötött a két általános iskola

Az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola és a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola szerda délelőtt együttműködési szerződést kötött. Ezzel egyidejűleg a Vajdasági Rádió és Televízió munkatársai, Micsik Andrea és Garbac Árpád vezetésével az óbecsei iskola diákjainak Gyerekek gyerekeknek címmel újságírói műhelymunkát szerveztek a magyarcsernyei általános iskolában.

KISRIPORTEREK MAGYARCSERNYÉN

Kovács Kuszli Angéla szervezőtől megtudtuk, hogy az óbecsei intézmény diákjai ma második műsorukat készítették el.

– Intézményünkben november óta működik a média szakcsoport. A program a Vajdasági Rádió és Televízió támogatásával valósul meg. Iskolánkban nagy figyelmet fordítunk az élményszerű oktatásra. Ez a mai nap lehetőséget nyújt a pedagógusok szakmai tapasztalatcseréjére és a barátkozásra is – hallottuk Kovács Kuszli Angélától.

A hatodik osztályos Nagy Lóránd, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolának diákelnöke nagyon szereti a média szakkört.

– Nekem sokat jelent mindez, mert olyan utat nyitott meg az életemben, amire sosem számítottam. A szakkör fejleszti a szép és a helyes beszédet, valamint segít a lámpaláz leküzdésében – mesélte Nagy Lóránd.

A riporteri feladatokat szívesen vállalja az ötödikes Bulatović Blanka is, aki számára egy új világot nyitott meg a szakkör.

– Ilyenkor új ismeretségeket köthetünk, megismerkedhetünk egymás szokásaival, új, számunkra ismeretlen helyekre látogathatunk el, jól érezhetjük magunkat – sorolta Bulatović Blanka.

Bulatović Blanka, Nagy Lóránd, Tallós Sarolta, Balázs Adél és Csapó Szintia diákoperatőr munkájukat a magyarcsernyei óvodában kezdték, ahol Szilágyi Anna óvodás a mindennapjaikról mesélt.

– Amikor reggel ideérünk, mindig játszunk valamit. Babázunk, építünk, főzőcskézünk, rajzolunk. Utána uzsonnázunk, majd tornázunk, vagy elmegyünk sétálni, vagy vágjuk a színes papírokat és képeket ragasztunk vagy festegetünk – mondta Szilágyi Anna.

Az óbecsei kis riporterek az iskolában folytatták munkájukat, ahol a magyarcsernyei Vastag Evelin, Bugyi Réka és Biacsi Áron vezették körbe őket az épületben. Megmutatták az összes tantermet, a tornatermet, az informatika és a műszaki termeket, és meséltek az iskola mindennapjairól.

TESTVÉRINTÉZMÉNYI KAPCSOLATOK

Szerdán délelőtt a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola és az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola intézményvezetői testvériskolai együttműködési szerződést is aláírtak. Mint ahogyan azt Lőrik Dóra, a magyarcsernyei általános iskola igazgatónőjétől megtudtuk, büszkék arra, hogy meg tudták óvni az önálló magyar tagozatokat. – Hatalmas megtiszteltetés, hogy ránk esett a Samu Mihály Általános Iskola választása. Iskolánk számára ez pozitív dolgokat hozhat, hozzátehet az iskola életéhez, a tanulók számára változatos programokat, a kollégáknak pedig nagyon jó együttműködést biztosíthat, akár közös továbbképzéseket is szervezhetünk, amennyiben erre igény mutatkozik. Környékünkön nincs másik magyar tannyelvű tanintézmény, így nagyon örülünk annak, hogy a diákjainknak lehetőségük lesz ismerkedni, barátkozni, együtt dolgozni másik iskola magyar diákjaival – hangsúlyozta Lőrik Dóra.

Az óbecsei iskolát Tufegdžić Mónika igazgatónő, Kovács Kuszli Angéla magyartanárnő, Józsa Zsuzsanna magyartanárnő, öt diák, egy szülő képviselte.

– Azzal a céllal kötöttük meg ma a szerződést, hogy diákcsere programot indíthassunk, hogy a gyerekek jobban megismerhessék egymás kultúráját, játszani tudjanak együtt, különböző programokon vehessenek részt együtt, és iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk az élménypedagógiára, ami által, reményeink szerint, különböző célú programokat, projektumokat tudunk majd kialakítani – mondta Tufegdžić Mónika.

– A diákok ismerkedni, beszélgetni jöttek, és hogy megnézzék ezt az intézményt. Tanulóink versekkel, énekekkel készültek – tette hozzá Kovács Kuszli Angéla.

Nyitókép: Szilágyi Anna az óvodai mindennapokról mesélt (Fotó: Vidács Hajnalka)