2024. április 25., csütörtök

Nem észszerű előrehozott választást tartani

Pásztor István szerint kívánatos lenne tovább mélyíteni a szerb–magyar kapcsolatokat

A Szerbia és a Magyarország közötti kapcsolatokról, a Vajdasági Magyar Szövetség közelgő tisztújító közgyűléséről és az esetleges előrehozott választásokról nyilatkozott a belgrádi Politika napilapnak Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke. Az előrehozott választások vonatkozásában Pásztor István megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint az elmúlt harminc évben Szerbiában gyakorlattá vált az egyébként négyéves mandátum lerövidítése, és már az éppen aktuális választások másnapján bejelentik, hogy mikor lesznek az előrehozott választások, azaz meddig tart a hatalmi szervek megbízatása. Pásztor István álláspontja szerint az említett gyakorlat kártékony a parlament, illetve a hatalom tekintélye szempontjából.

– Természetesen nem vagyok sem naiv, sem idealista, értem én, hogy a mandátum lerövidítésének hátterében olykor a politikai opportunizmus áll. A konkrét esetben, értékelésem szerint, a Pristinával folytatott párbeszédhez hasonlóan fontos kérdésekkel összefüggésben merült fel az előrehozott választás, mint a nép akarata kinyilvánításának az elképzelése, ám ez mostanra mind bizonytalanabbá vált. Azt mondanám, hogy sajnos. Az, ami az elmúlt napokban a Koszovó északi térségében megtartott helyhatósági választások kapcsán aktuális, megengedhetetlen és szégyenletes, míg az EU és az USA közvetítőinek korábbi nyilatkozatai értelmüket veszítették. Szerintem utóbbiak politikai rátermettség hiányáról, részrehajlóságról és szakszerűtlenségről tettek tanúbizonyságot – fogalmazott Pásztor István.

Az előrehozott választásokkal összefüggésben nem szabad megfeledkezni a számos, aktuálisan jellemző politikai kihívásról, sem az élet kiszámíthatatlanságáról, de arról sem, hogy a politikai stabilitás a legnagyobb érték – fejtette ki a folytatásban a VMSZ elnöke, aki szerint Szerbiában adott a politikai stabilitás, azaz a parlamenti többség szilárd, míg a kormány működőképes. Éppen ezért nem egyértelmű, hogy minek okán lenne indokolt pénzt és energiát fektetni az előrehozott választásokba – nyomatékosította. Hozzátette, a VMSZ bármikor kész a megmérettetésre, ám nem reménykedik az előrehozott választásokban.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A párt május 20-án Kishegyesen esedékes tisztújító közgyűlésével kapcsolatban elmondta, hogy a pártelnök tisztségére a párt szervei tesznek javaslatot, jelenleg a VMSZ 145 helyi szervezetének szintjén aktuálisak az egyeztetések, illetve az összejövetelek.

– Amennyiben a párt szervei engem javasolnak a pártelnök tisztségére, és hiszem, hogy sokan ezt szeretnék, akkor kész vagyok elfogadni az elnökjelöltséget és folytatni a munkát. Napi szinten tájékoztatnak pártunk álláspontjáról, ez pedig az, hogy velem az élen a Vajdasági Magyar Szövetség erősebb, mint nélkülem. Immár 16 éve a VMSZ elnöke, míg 30 éve a közélet aktív szereplője vagyok. Ez hosszú idő, hatalmas tapasztalatra tettem szert. Ennyi év tevékenységet követően az ember természetesen fáradtságot is érez, ám mindez kötelezi is az egyént. Nehéz időket élünk. A VMSZ szerepe nemcsak a vajdasági magyarság, hanem Szerbia szempontjából is meghatározó. Pozíciónk jelenleg talán még fontosabb, mint a múltban volt. Kész vagyok a jövőben is országunk és népünk érdekében dolgozni. Erőm és akaratom egyaránt van ehhez – nyilatkozta Pásztor István.

Habár a Szerbia és a Magyarország közötti kapcsolatok történelmi csúcson vannak, ezek nemhogy jobbá válhatnak, hanem éppen ez a kívánatos – közölte a VMSZ elnöke. Rámutatott, hogy az aktuálisan fontos kérdések tekintetében a két ország hasonló álláspontot képvisel. Néhány hónappal ezelőtt cikkelyezte be a köztársasági parlament a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodást, a közeljövőben pedig megalakul a Stratégiai Együttműködési Tanács – hangsúlyozta Pásztor István, majd emlékeztetett, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a kialakításában meghatározó szerepe volt a VMSZ-nek. „A nemzeti kisebbségek politikai pártjainak egyik alapvető feladata éppen az, hogy hidat építsenek a szülőföld és az anyaország között” – fogalmazott Pásztor István.

Nyitókép: Pásztor István (Ótos András felvétele)