2024. május 9., csütörtök

Asztalhoz ültek a kártyások

Fuxbajnokságot tartottak Tiszaszentmiklóson

Tiszaszentmiklóson egy különleges kártyajáték dívik, amit szűkebb pátriánkban más területeken nem ismernek, vagy legalábbis nem ebben a formájában. A fux néven emlegetett játékot magyar kártyával játsszák, és a makk fölső a legerősebb lap. A közismertebb filkó hasonlít leginkább az Észak-Bánátban játszott fux játékhoz. Főleg az idősebbek űzik a fuxot, valaha télvíz idején nagy kártyacsatákat vívtak.

A hagyományos kártyajáték népszerűsítése érdekében a Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület nyolc éve szervezi meg a fuxbajnokságot Tiszaszentmiklóson. Az egyesület új székházában az elmúlt hét végén 12 csapat részvételével ültek asztalhoz a fuxkedvelők.

Az idei fuxbajnokság nagy csatákat hozott, a kéttagú csapatok kieséses versenyét az Oláj Tibor és Varga András felállítású páros nyerte meg. Második helyen a Kertész Albert és Krekus László duó végzett. A harmadik helyet a Szabácsi házaspár, János és Zsuzsanna szerezte meg, akik korábban már többször voltak fuxbajnokok és dobogós helyezettek. A negyedik helyen Schnepf Imre és Hajnal Erzsébet zárta a bajnokságot. A kártyacsata vidám hangulatban zajlott, a küzdelmeket követően bográcsos paprikás került az asztalra.

A fuxbajnokság célja összehozni, megmozgatni a falu lakosságát, valamint hogy a fiatalabb generációk is megismerjék és megszeressék az érdekes kártyajátékot. A szervezők nevében Törtei János, a községi tanács tagja elmondta, hogy szeretnék megőrizni a különleges és egyedi kártyajátékot, mert ez is hozzátartozik a népi kultúrához és a helyi szokásokhoz. 

Nyitókép: Folyik a fuxbajnokság a Piros Tulipán székházában (Fotó: Gergely József)