2024. április 24., szerda

Harmincnyolc Ady-ösztöndíjas

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács pályázatára 110 diák pályázott

Az idén harmincnyolc tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetű vajdasági diák részesült Ady Endre-ösztöndíjban, melynek pályázatáról és odaítéléséről tegnap tartottak sajtótájékoztatót Szabadkán, a Pedagógusházban. Az eseményen részt vett Szűcs Emese, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács bírálóbizottságának elnöke és néhány támogatásban részesült tanulóval sor került a szerződés aláírására is.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő megbízásából a Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg az ösztöndíjak kiosztása.

– Az ösztöndíjpályázat lebonyolítója, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács 2022. szeptember 23-án hirdette meg a pályázatot. Összesen 110 kérelem érkezett Vajdaság számos településéről, a 6.-tól a 12. évfolyamos tanulók köréből. Ebből 38 diák részesült egyszeri 100 ezer forint összegű, dinár ellenértékű támogatásban. Ezúton is szeretnénk megköszönni az anyaországnak a hozzájárulást, mellyel segítik a szociálisan hátrányos helyzetű, de tehetséges diákok előrehaladását, ezzel megalapozva a jövőbeli sikereiket – mondta a bírálóbizottság elnöke.

A családoknak egy nagyon részletes adatlapot kellett kitölteniük, majd beküldeni a szervezőbizottság számára, és így a bírálóbizottság esetében pontozásra kerültek a tanulmányi eredmények, versenyeredmények és a szociális helyzet. A kimagasló tanulmányi eredmények igazolásánál pontozták a tanulmányi átlagot, a 2021/22-es versenyeredményeket, a tehetségpont-igazolásokt és a tehetségpont-ajánlásokat is. A szociális helyzetet befolyásoló tényezők esetében pedig figyelembe vették az egy főre eső jövedelmet, ha a tanuló nagy családban él, árva, félárva, ha a szülő egyedülálló, ha regisztrált munkanélküli, vagy ha a családban található tartósan beteg vagy pedig fogyatékkal élő családtag. A Tehetségsegítő Tanács bírálóbizottságának döntése után az anyaországi illetékesek is áttekintették a dokumentumokat, és jóváhagyták a listát.

Megtörtént a szerződések aláírása (Fotó: Dér Dianna)

Megtörtént a szerződések aláírása (Fotó: Dér Dianna)

– A szerződéseket elküldtük az ösztöndíjasok számára aláírásra, akik azt visszaküldték a megfelelő dokumentációkkal együtt, majd sor került a kifizetésekre. Az ösztöndíjasoknak azonban lesz még egy feladatuk júniusban. Egy beszámolót kell írniuk, hogy elmeséljék, hogyan és mivel segítette őket az anyagi támogatás. Elmondhatjuk az előző évek tapasztalatai alapján, hogy a tanulók az alapvető szükségletek költségének fedezésére fordítják az összeget, mint például taneszközök, tankönyvek, számítógépek, sporteszközök, hangszerek, valamint érettségi, felvételi felkészítőkre, vagy akár osztálykirándulások költségeire is. Az ösztöndíj odaítélésének elsődleges célja olyan kimagaslóan tehetséges diákok segítése, akik hazai és a nemzetközi versenyeken értek el kimagasló eredményeket. Ez egy hozzájárulás tehetségük és képességeik további fejlesztéséhez – összegezte Szűcs Emese.

A második osztályos bácskossuthfalvi Juhász Éva Luca és az első osztályos kishegyesi Végső Kamilla a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium német nyelvi szakán tanulnak. Mint megtudtuk, most pályáztak először, és mind a ketten nagyon örülnek a támogatásnak. A pénzből Luca laptopot, Kamilla pedig szótárakat fog vásárolni.

Nyitókép: Megtörtént a szerződések aláírása (Fotó: Dér Dianna)