2024. április 24., szerda
II. rész

Miért jó zenedésnek lenni?

Élmények, tapasztalatok közvetlenül a Szabadkai Zeneiskola diákjaitól és tanáraitól

Az idén 155 éves Szabadkai Zeneiskola az egyetlen zeneiskola Szerbiában, ahol magyar nyelven is tanulhatnak középfokon a tehetséges fiatalok. Az intézmény az országban egyedülálló a maga nemében, hiszen a zenei oktatás két szinten folyik: alapfokon és középiskolai szinten. Az intézményben nagyon sok lehetőségük van a diákoknak kibontakozni, fejődni és élményeket gyűjteni, és persze minden adott arra is, hogy kiváló zenészek váljanak belőlük.

A zeneiskolát elsődlegesen azért ajánlják, mert a gyerek megtanulhat egy hangszeren szépen játszani, és ezzel örömet szerezhet önmagának és környezetének, szakértőjévé válhat a zenének mint műveltségi területnek. Ezenkívül a zenei nevelés az a tevékenység, ami szinte a leghatékonyabban fejleszti az érzelmi intelligenciát, sőt kiemelkedően fejlesztő hatással van a gyermekek tanulási és egyéb képességeire is.

Ezzel az írással az a szándékom, hogy egy kicsit részletesebben, mégis élményszerűen bemutassam ezt a fantasztikus iskolát azoknak a tanulóknak, akik a zene világában tudják elképzelni magukat a jövőben. A tapasztalatokról az intézmény diákjait és tanárait kérdeztük.

A második osztályos, adai Apró Boglárka zenei munkatárs – elméleti szakra jár, de ezzel párhuzamosan népi éneket is tanul alapfokon. A zene (főleg a népzene) mindig is része volt az életének, de hangszeren is szeret játszani.

Nyers Bakó Ramóna, Apró Boglárka és Kávai Réka (Fotó: Molnár Edvárd)

Nyers Bakó Ramóna, Apró Boglárka és Kávai Réka (Fotó: Molnár Edvárd)

– Én az alapfokú zeneiskolában tamburáztam, most pedig zongorázni tanulok. A középiskolában nagyon szeretem a családias környezetet, a közösséget, a jó a hangulatot. Itt mindenki jóban van mindenkivel. Nekünk egy közös pontunk van, ez pedig a zene. Ez köt össze minket. Az intézményben is bárhova megyünk, ott zene szól. Azoknak ajánlanám a zeneiskolát, akik szeretik a zenét, akik el tudják a zene világában képzelni magukat, illetve azoknak, akikben legalább tíz százalék tehetség van – emelte ki Boglárka.

A ludasi, negyedik osztályos tanuló, Nyers Bakó Ramóna amellett, hogy zenei munkatárs – elméleti szakon tanul, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium sporttagozatos diákja is. Ramóna az élő példája annak, hogy kellő elhivatottsággal és kitartással igenis lehetséges párhuzamosan két középiskolában is helytállni. Mint mondta, ennek kivitelezéséhez a kulcsszó az időbeosztás.

– A legfontosabb az egyensúlyteremtés a különböző tevékenységek között. Így tudnak jól működni a dolgok. Nagyon nehéz, nem képes rá mindenki, de akarni kell, és így összejöhet. Már általános iskolás koromban éreztem, hogy vonzódok a zene iránt. Emellett kiskorom óta néptáncolok, tehát a tánc is ugyanúgy szerves része az életemnek. A továbbiakban a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar ének- és zenetanár, zeneismeret-tanár szakán szeretnék tanulni. Ha pedig befejezem, még vannak további céljaim, nagyon vonz ugyanis a zeneterapeuta-képzés, de a Magyar Táncművészeti Egyetemen a koreográfus szak is. Hat évig zongoráztam az alapfokú zeneiskolában, amit még most is folytatok. Én nagyon jól érzem itt magam. Szeretem ezt a közeget, nagyon sokat tanultam, és megannyi tapasztalatot szereztem, ráadásul megtanultam beosztani az időmet is. A tanárok pedig mindvégig flexibilisek és toleránsak voltak velem. Ezen a szakon mi sok mindennel foglalkozunk. Van harmóniánk, kontrapunktunk, de belenézhettünk a karvezetés és zeneszerzés világába is. Ami a versenyeket illeti, az első három évben országos zeneelmélet-versenyeken vettem részt, ahol mind a három évben dobogós helyezett lettem. Idén is voltam országos versenyen, és ezüstérmet hoztam haza. A zene egy kifejezésforma. A zenével érzelmeket tudunk közvetíteni. A legcsodálatosabb dolog pedig az, hogy az ember nemcsak saját magának, de másoknak is ingereket tud adni vele. Azoknak ajánlom ezt az iskolát, akik érzik magukon, hogy fontos számukra a zene, és úgy érzik, hogy el tudnának helyezkedni a zenei világban, és nem zárkóznak el olyan lehetőségektől, amiket ez az intézmény nyújt – mesélte Ramóna.

Csikós Krisztina és Szabó Zsuzsanna (Fotó: Molnár Edvárd)

Csikós Krisztina és Szabó Zsuzsanna (Fotó: Molnár Edvárd)

Szabó Zsuzsanna magyar szakos tanár is elmondta a véleményét és tapasztalatait a Szabadkai Zeneiskoláról.

– Ebben az intézményben mindig nagyon különleges hangulat uralkodik. Van valamiféle varázsa annak, amikor például egy verselemzés közepén tartunk, és hirtelen felcsendül egy fantasztikus muzsika. A légkör végtelenül családias. A gyerekek ismerik egymást, mindig barátkoznak, és gyorsan beilleszkednek. Magyar szakos tanárként igyekszem a tananyagot a diákokhoz alakítani, és valamilyen párhuzamot hozni az irodalmi rész és a zene között: verseket hallgatni megzenésített formában, vagy megzenésíteni egy verset. Fontosnak tartjuk továbbá azt is, hogy a tanulók megszokják a színpadot, hogy magabiztosan szerepeljenek, de mivel nagyon sok lehetőséget kapnak, hogy számos helyen fellépjenek, így negyedik osztályban már nem látunk semmilyen lámpalázat rajtuk, ami fantasztikus érzés – hallottuk Szabó Zsuzsannától.

A középfokú zenedében szeptemberben két szak nyílik magyar nyelven: zenei munkatárs – elméleti szak és zenei előadó – klasszikus zenei szak.

A hangszeroktatás mellett a középiskolások tagjai az iskola különböző zenekarainak és énekkarainak mindkét oktatási szinten. A zeneiskolában a tanév folyamán sok más mellett négy nagy zenei rendezvényt szerveznek: iskolanapi ünnepséget, újévi hangversenyt, kamarazenei estet és a végzősök év végi koncertjét. Emellett a tanulók folyamatosan bemutatják tudásukat a tanulói hangversenyeken, a nyilvános órákon, a különböző szakok nyilvános bemutatkozásain, a szólóhangversenyeken, egyes szaktanárok bemutató hangversenyein, de fellépnek a különböző kamaraegyüttesekben, zenei együttesekben vagy kórusokban is. A tanulók és tanárok fellépései gyakoriak a város művelődési életében, valamint sikeresen együttműködnek a környező helységek zeneiskoláival határon belül és határon túl. A Szabadkai Zeneiskola tanulói minden évben sikeresen mérik össze tudásukat a köztársasági szintű zenei versenyeken és érnek el jobbnál jobb helyezéseket.

@keret= A felvételi vizsgára jelentkezők elektronikus regisztrációja április 18-ától 24-éig a következő portálon elérhető: www.mojasrednjaskola.gov.rs.

A közvetlenül jelentkezők regisztrációja a Szabadkai Zeneiskolába április 21-e és 24-e között lesz, 9-től 16 óráig. A középfokú zenei tanulmányok iránt érdeklődők felvételi vizsgájára május 19-én, 20-án és 21-én kerül sor. A felvételt nyert tanulók pedig június 28-án iratkozhatnak be.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele