2024. április 20., szombat
BIRKÓZÓ-EB, ZÁGRÁB

Nemes Viktor a döntőben!

Az immár kikerülhetetlen magyar–magyar összecsapásban ezúttal a zentai nyert Lévai Zoltán ellen

Tegnap már jeleztük, hogy a Zágrábban zajló Európa-bajnokságon pénteken a kötöttfogásúak is megkezdték a versenyt, s hogy a szerbiai csapatban csak egy világbajnok, Nemes Viktor (77 kg) lépett szőnyegre, annak az az oka, hogy sérülés miatt a háromszoros kontinensbajnok Zurabi Datunasvili helyett Žarko Dickovot nevezték. Milorad Dokmanac szövetségi kapitány szerint Datunasvili még a dániai Thor Masters nemzetközi tornán fájlalta a könyökét, ami a nagybecskereki záró felkészülésen kiújult, így nem akartak kockáztatni. Dickov azonban nem jutott messze, mert a magyar Takács István 3:1-re legyőzte, s már csak az maradt neki hátra, hogy figyelje, Takács esetleges döntőbe jutásával magával húzta-e a vigaszágra (a magyar egy kemény negyeddöntőben 3:2-re verte a bolgár Novikovot). Perica Dimitrijevićre (63 kg) a rajton a török Ceker ellen veszített 13:5-re, és kiesett. A vigaszágra a fiatal Boris Petrušićnak (130 kg) volt a legnagyobb esélye, mert az ő veresége bőven borítékolható volt az ötszörös világbajnok és tizenegyszeres kontinensgyőztes Kayaalp ellen (8:0 Petrušić ellen és szintén 8:0-s negyeddöntős technikai tus a norvég Marvikkal szemben).

Takács István (pirosban) eldobja Žarko Dickovot (Fotó: MTI)

Takács István (pirosban) eldobja Žarko Dickovot (Fotó: MTI)

Mi azonban a 77 kg-os súlycsoportra figyeltünk a legjobban, ahol Viktor szerepelt. A nyolcaddöntőben a litván Galkinas nem okozott gondot (5:1), a negyeddöntőben a fiatal moldovai Gutu csak az utánpótlás-eredményeivel dicsekedhetett, mert Viki már az első parterre-helyzetben megmutatta, ki az úr a háznál, s a második menetben egy mögé kerüléssel és egy pörgetéssel el is döntötte a párharcot (6:1), így ebben a súlycsoportban megint létrejött a magyar–magyar elődöntő, hiszen a zentai a Lévai Zoltánnal találkozott, akivel tavaly a budapesti Eb-n már a nyolcaddöntőbe összefutott, és 3:1-re kikapott, de a szeptemberi világbajnokságon sem kerülték el egymást, s akkor is Lévai nyert ugyanazzal az eredménnyel. De csak kétszer volt Budán kutyavásár! Egy óriási taktikai csatában Viktor 1:1-es végeredménnyel a döntőbe jutott, ahol az örmény Amoyan lesz az ellenfele. Ma a 60, 67, 72, 82 és 97 kg-os súlycsoportok kezdenek, 67-ben a világbajnok magyarkanizsai Nagy Szebasztiánnal!

A nők befejezték a versengést, tegnap újabb magyar szerepelt a döntőben, mert Orsós Sztálvira (53 kg) az elődöntőben taktikus birkózással egy nehéz meccsen legyőzte a görögök többszörös Eb- és vb-érmesét, Prevolarakit, a fináléban pedig a címvédő svéd Malmgrennel csapott össze.

Csütörtök este az azeri Marija Stadnik (50 kg) a kilencedik, míg a török Yasemin Adar (76 kg) a hatodik Európa-bajnoki aranyérmét nyerte. A magyarok egy ezüstéremmel gazdagodtak, miután az 55 kg-os döntőben a romániai Anna Andrea 8:0-ra legyőzte Bognár Erikát.

Európa-bajnokok, nők, 50 kg: Marija Stadnik (azeri). 55 kg: Anna Andrea (romániai), 2. Bognár Erika (magyar). 59 kg: Anastasia Nichita (moldovai). 68 kg: Juliana Janeva (bolgár). 76 kg: Yasemin Adar (török).

Nyitókép: Takács István (pirosban) eldobja Žarko Dickovot (Fotó: MTI)