2024. április 20., szombat

Megmenekült egy újabb műemlék

Önkormányzati eszközökből újították fel dr. Bíró Károly egykori lakóházát

Befejeződött dr. Bíró Károly, Szabadka egykori polgármestere valamikori lakóházának felújítása. A Macskovics Titusz tervezte neogótikus épületet, amely immár ismét régi pompájában ragyog, tegnap megtekintette dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, Kern Imrének, Szabadka alpolgármesterének, a Nagy Istvánnak, a szabadkai Yumol vállalat igazgatójának, Szűcs Balázsnak, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatójának, valamint önkormányzati képviselőknek és tisztségviselőknek a társaságában. Bíró Károly egykori lakóházát, amely a Radić fivérek utca 7-es szám alatt található, önkormányzati eszközökből újíttatták fel. A munkálatok kivitelezője a Yumol vállalat volt.

A leomlott balkont is felújították

A leomlott balkont is felújították


Az épület megtekintése után a sajtónak nyilatkozva dr. Pásztor Bálint a felújítás jelentőségét emelte ki, emlékeztetve arra, hogy annak a személynek a háza nyerte el régi formáját, aki 1902 és 1918 között volt Szabadka első embere.
– Dr. Bíró Károly tizenhat éven át volt ennek a városnak a polgármestere. Neki köszönhetjük a Városházát, a Zsinagógát és a palicsi szecessziós épületegyüttest, a Vigadót, a Női fürdőt, a Víztornyot és a Zenepavilont. Az ő házát újította fel most a város saját eszközeiből, azt a házat, amelyet Macskovics Titusz tervezett Bíró Károly családja számára 1897-ben. Ez az épület 2015-től, mivelhogy leszakadt a balkon, körbe volt kerítve. Így nem is lehetett látni, milyen gyönyörű ez az épület. Ez az egyik legszebb neogótikus lakóház Szabadkán. Macskovics Titusz egyébként egy olyan fajta műkövet használt az építéskor, a XIX. század végén, a XX. század elején, amely anyag széles körű használata csak a két világháború között vált elterjedté Európa ezen részén. Az is érdekes, hogy Bíró Károly saját használatra egy neogótikus, tehát historizáló épületet terveztetett, míg a Városháza szecessziós stílusban épült, ami a művészetnek és az építészetnek a legmodernebb stílusa volt. Három szempontból jelentős ez a felújítás. Egyrészt azért, mert újra sikerült egy, a város története szempontjából fontos műemléket megmentenünk. Másrészt azért, mert ez Bíró Károly lakóháza, és ezzel sikerült valamit visszaadunk a városépítő polgármesternek, azt követően, hogy már van egy egész alakos szobra a Városháza tövében. Harmadrészt pedig biztonságossá vált az utca, és eltűnt az a kerítés, amely körbekerítette az épületet az elmúlt majdnem kilenc évben. Úgy tudtuk ezt megvalósítani, hogy először a város gyámsága alá helyeztük az épületet. Erre a kulturális javakról szóló törvény értelmében lehetőség van, hiszen jelen pillanatban tizenhat lakás van abban az épületben, amelyben annak idején Bíró Károly a családjával és a személyzettel együtt élt. Ezért tudtunk 15 millió dinárt elkülöníteni a városi költségvetésből a felújításra, majd azt magántulajdonba fektetni. Ezt megelőzően pedig, szintén városi eszközökből, a tervdokumentáció készült el – részletezte a képviselő-testület elnöke.

Nagy István, dr. Pásztor Bálint és Kern Imre a felújított házat szemléli

Nagy István, dr. Pásztor Bálint és Kern Imre a felújított házat szemléli


A fentiek mellett dr. Pásztor Bálint azt is elmondta, hogy a szoborállítás és a ház felújítása mellett egy emléktábla felállításával és egy utca elnevezésével is szeretnének hozzájárulni Bíró Károly emlékének ápolásához.
– Első lépésben egy emléktáblát szeretnénk elhelyezni az épületen, hogy az emberek tudják, kié volt ez a ház annak idején, és miért volt ő jelentős Szabadka számára. Reményeim szerint erre ennek a mandátumnak a végéig sor kerül. Emellett, ahogy már többször is beszéltem erről, az egyik célunk, szándékunk, és szerintem ez az egyik legtermészetesebb dolog, hogy Bíró Károlynak, a városépíttetőnek, akinek annyi mindent köszönhetünk, legyen egy utcája. Jelen pillanatban Bíró Károlynak ugyanis nincs utcája Szabadkán. Azt szeretnénk, hogy a Radić fivérek utca első, a könyvtártól a Makszim Gorkij utcáig lévő szakasza az ő nevét viselné. Erről azonban még beszélni kell. Nem véletlen, hogy ebben a mandátumban egyáltalán nem nyúltunk az utcanevekhez. Első körben azoknak az utcáknak kell nevet adni, amelyeknek egyáltalán nincsen elnevezésük. Ilyen utcából pedig több tíz van Szabadkán. Ha ez megtörténik, utána gondolkodhatunk el egyes utcák elnevezésének megváltoztatásáról. Egyszerűen nem normális az az állapot, hogy Bíró Károlynak nincs utcája Szabadkán – magyarázta dr. Pásztor Bálint.

Nyitókép: A leomlott balkont is felújították