2024. április 18., csütörtök

Szavalásból és képzőművészetből kimagasló eredmények

A magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai eredményesen szerepeltek az idei versenyeken

Kedden, a tavaszi szünet végeztével a pénteki órarend szerint folytatódott a tanítás a vajdasági általános és középiskolákban. A következő rövidebb, kétnapos szünet május elsején és másodikán esedékes.

A magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskolában és a Petőfi Sándor Iskoláskor Előtti Intézményben ekkor sem állt le teljesen a munka, ugyanis április 11-én, a magyar költészet napján, a húsvét utáni kedden, az óvodások és az iskolások részt vettek a nagykikindai Petőfi él! című szavalóversenyen. Lőrik Dórától, az intézmény igazgatónőjétől megtudtuk, hogy az óvodások és az iskolások is kimagasló eredményekkel tértek haza a megmérettetésről.

– Az óvodások közül Bacsik Fanni egy második, Bálint Hunor pedig egy harmadik helyezéssel tért haza. Az alsósok kategóriájában Bottyán Viola egy első díjjal, Aranyos Tifani pedig különdíjjal tért haza. A felsősök kategóriájában Dimitrijević Stefan lett az első, Mészáros Oszkár pedig a harmadik. Az első és a második félév folyamán más szavalóversenyen is részt vettünk, így Udvarnokon a Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyen, ahol Aranyos Tifani első lett kategóriájában. A muzslyai Petőfi a szívünkben című szavalóversenyen a másodikos Bottyán Viola első lett, míg Dimitrijević Stefan hatodikos diák második helyezést ért el – számolt be az igazgatónő.

A Pažljivkova smotra nevű községi közlekedési verseny résztvevői (Vidács Hajnalka felvétele)

A Pažljivkova smotra nevű községi közlekedési verseny résztvevői (Vidács Hajnalka felvétele)

A magyarcsernyei tanulók a képzőművészetet is szeretik. Nagyon kreatívak, szépen rajzolnak, és ahogy idősödnek, egyre több technikát sajátítanak el.

– Az első osztályos Sörös Dávid a Forma Ideale bútorgyár Az én ideális szobám című rajzpályázatán a második lett, és jutalmul egy kihúzható kanapét nyert. A felhívásra az egész országból érkeztek pályamunkák. A körzeti képzőművészeti pályázaton a hetedikes Biacsi Áron díjban részesült. Munkáját a nagybecskereki ALUZ galériában állították ki. A Mézeskalács és Topolya Község Múzeumának szervezésében Vastag Debóra nagycsoportos óvodás első helyezést ért el Csernik Attila AGART című retrospektív kiállításának rajzpályázatán. Ennek témája a Tücsök hegedűje volt. Szabó Zsuzsanna tóbai óvodás harmadik helyezést ért el rajzával a Mesélő népkör képzőművészeti pályázatán – mesélte az intézményvezető.

Lőrik Dórától megtudtuk azt is, hogy a diákok az idén részt vettek a szabadkai honismereti versenyen is, német nyelvből és földrajzból a községi versenyen, kémiából a Curie versenyen, valamint az Ej, mi a kő! alkotói Petőfi-versenyen is. Kiderült, hogy az ötödikes Lőrik Emma, a hatodikos Bálint Levente és a nyolcadikos Bugyi Réka továbbjutott a körzeti anyanyelvi versenyre, erről a versenyről Emma és Réka a májusban Szabadkán megtartásra kerülő köztársasági versenyre is továbbjutott. Lőrik Emma egy német nyelvű fogalmazásíró versenyen is részt vett, amit a Maria Theresiopolis német egyesület szervezett és dicsérő oklevélben részesült. Hozzátette, hogy a diákok sportolni is szeretnek.

– A községi asztalitenisz-mérkőzésen az ötödik osztályos Lőrik Emma és a hetedik osztályos Biacsi Áron két első helyezést ért el. A Pažljivkova smotra nevű községi közlekedési versenyen, amelynek iskolánk volt a házigazdája, óvodásaink, Helfrich Kitti, Burai Blanka és Gyermán Magdaléna első helyezést értek el. Elsőseink, Sijuk Stefan, Helfrih Kiara és Győri Anett szintén elsők lettek, ők mindannyian továbbjutottak a tartományi fordulóra, Versecre. Másodikos csapatunk, Bottyán Viola, Prokić Ivica és Aranyos Martin is jól teljesített, ők másodikak lettek – zárta gondolatait Lőrik Dóra.

Nyitókép: A nagykikindai Petőfi él! című szavalóverseny magyarcsernyei és tóbai résztvevői (Vidács Hajnalka felvétele)