2024. május 1., szerda

Vučić pártelnöki lemondását helyezte kilátásba

Az SZHP május végén kaphat új elnököt – Vid napja tájékán alakítja meg népi mozgalmát

Május 27-ére jelentették be a Szerb Haladó Párt tisztújító közgyűlését, Aleksandar Vučić pártelnök és államfő csütörtökön este a Prva tv műsorában azt mondta, nem jelölteti magát, vagyis a haladók új elnököt választanak. Nem kívánt válaszolni a kérdésre, hogy ki követi a párt élén, szavai szerint ez a tagság képviselőinek a döntésétől függ. Nagyjából 3-4 versenyképes jelöltről tud, tette hozzá. Arról is beszélt, hogy értesülései szerint a közeljövőben 1-3 tisztségviselő távozik az SZHP-ből, olyan személyekről van szó, akik állami tisztség nélkül maradtak. Vučić mindemellett közölte, hogy az SZHP tagja marad.

A pártelnöki tisztségből való távozásával összefüggésben Vučić azt is megerősítette, hogy Vidovdan (Vid napja) környékén, azaz június végén megalakul a Népi Mozgalom az Államért elnevezésű tömörülés. (Vid napját június 28-án ünneplik – a szerk. megj.) Hozzátette, a mozgalom nem az SZHP ellenlábasa lesz, és nem is eredményezi utóbbi megszűnését, hiszen „az SZHP a szerb nép kóruspártja”. A térség összes országában van ilyen „kóruspárt”, azaz hangadó politikai tömörülés, ezek elveszíthetnek egy-egy választást, ám nem szűnnek meg, mondta, majd cáfolta, hogy valaha azt mondta, a mozgalmat az SZHP gyengítésének céljával alakítja meg.

– Vajon miért van az, hogy a kvázi-liberális médiában mostanában hatalmas teret adnak azoknak a pártoknak, amelyeket tegnap még lefasisztáztak? Ezzel az a céljuk, hogy az SZHP jelenlegi 45 százalékos támogatottságát 35 százalékra redukálják, vagyis még a kisebbségi pártokkal se alakíthassa meg a parlamenti többséget. Tudják, hogy tőlünk nem a baloldali szavazatokat vehetik el, ezért a jobboldali érzületűeket célozzák meg. Azért szeretném, ha megalakulna a mozgalom, mert az a haladó párthoz képest szélesebb kiterjedésű lenne. Természetesen bízom abban, hogy az SZHP is csatlakozik majd a mozgalomhoz, ám azokra is számítunk, akik eddig nem voltak tagjai pártunknak, vagy egyéb politikai tömörülésnek, valamint egyéb politikai pártokra, illetve azok tagjaira – taglalta Vučić.

SEM LEGITIMEK, SEM LEGÁLISAK

A Koszovó északi térségében vasárnap tartandó helyhatósági választások kapcsán Vučić megjegyezte: „Ez egy szörnyű nap lesz a demokráciára nézve. Aznap mindenki láthatja majd Európa és a világ szégyenét.” Az államfő megismételte, hogy a négy helyi önkormányzatban tartandó választásokon azért nem vesznek részt a szerbek politikai képviselői, mert Pristina nem alakította meg a szerb községek közösségét.

– Szégyenteljes, amit a Kvint-államok tesznek. Egyesek nem tudják, hogy mi a legitimitás és a legalitás közötti különbség. Ebben az esetben még utóbbiról sem beszélhetünk. 2020-ban Európa, a Kvint-államok és a világ egyéb országai is azt mondták, hogy az abban az évben megtartott szerbiai választások az ellenzék bojkottjának következtében, azaz a pluralizmus állítólagos hiányának okán, nem voltak demokratikusak, noha a részvételi arány majdnem 50 százalékos volt. Vasárnap a négyből három helyi önkormányzatban egyetlen szerb jelölt sem lesz, míg egyben mintha nem is lenne, csak albán jelöltek vesznek részt. Ezekben a községekben az albán nemzetiségű polgárok részaránya 1-2, vagy legfeljebb 3 százalék, vagyis feltehetőleg a részvételi arány is ekkora lesz. Vajon ezek a választások legitimek lesznek? Szégyelljék magukat! Еnnél aljasabbak nem is lehettek volna. Mindezt azért teszik, hogy május 2-án, amikor Brüsszelben a szerb fél bemutatja a szerb községek közössége statútumának tervezetét, Albin Kurti azt mondhassa, hogy rendben, ám az északi térségben nincsen szerb község, amelyik csatlakozhatna a közösséghez – fogalmazott Vučić.

Nyitókép: Aleksandar Vučić (Fotó: Espresso)