2024. április 26., péntek

Törvénymódosítás gyakorlati tapasztalatok alapján

Közvitát tartottak Újvidéken

Hat törvénymódosítási javaslatot ismertetett tegnap délelőtt Branko Ružić, oktatási, tudományügyi és technológiai miniszter az Újvidéki Egyetem rektorátusának épületében. Ezek pedig az oktatási rendszer alapjairól szóló törvényre, az alapfokú oktatásra, a középfokú oktatásra és a felsőoktatási törvényre, valamint a tankönyvtörvényre és a nemzeti képesítési keretrendszerre vonatkoznak.

– A törvénymódosítási javaslatok egy része a kortárserőszak kezelésére és megelőzésére fókuszál az oktatási intézményekben. Egy egész munkacsoport jött létre azzal a céllal, hogy megvizsgálja, mi az, amit ezzel kapcsolatban pontosítani vagy szigorítani kellene azokban a törvényekben, amelyek az iskolák működésére, illetve az erőszak és diszkrimináció megelőzésére vonatkoznak. Ilyen például az, hogy a magaviseletre járó osztályzat mikortól legyen a tanulmányi átlag része, valamint a fegyelmikkel kapcsolatos határidők, illetve egy ha egy diák kiiratkozik egy adott intézményből, a másik iskola köteles legyen folytatni az esetleges fegyelmi eljárást ellene. Ezek olyan finomítások, amelyek szükségességére a gyakorlatban ismertünk rá. Ezenkívül fontos téma a nagyérettségi bevezetése. A középiskolai és felsőoktatási törvény is ezzel lesz összehangolva, tehát a felsőoktatási intézmények nem egy általános felvételi vizsgát alkalmaznak majd, hanem a nagyérettségi eredménye alapján kell majd felvenniük a diákokat. Ez alól kivételek lesznek például a különböző művészeti felsőoktatási intézmények – mondta Vicsek Annamária, oktatási államtitkár.

A törvénymódosítási javaslatokkal kapcsolatban hamarosan újabb közvitát tartanak Dél-Szerbiában, majd Belgrádban. A parlamenti szavazás után léphetnek majd életbe az elfogadott törvények.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele