2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÓ-EB, ZÁGRÁB

Szent a béke?

Hétfőn a horvát fővárosban megkezdődött a birkózó-Európa-bajnokság, s mindjárt az elején azt volt érdekes figyelni, vajon az ukrán versenyzők szőnyegre állnak-e a számos európai csapatban honosított oroszországi versenyzők ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanis a múlt héten rendeletbe adta az ukrán sportolóknak, hogy nem szabad kiállniuk orosz vagy fehérorosz versenyzők ellen, s bár az oroszok még semleges színekben sem szerepelhetnek Zágrábban, de például a szerb és a magyar csapatban is több honosított oroszországi szerepel. Jelentjük, szent a béke, mert például a szabadfogás 79 kilogrammos súlycsoportjában a „szerb” Hetik Cabolov (2014-ben még oroszként lett világbajnok) a negyeddöntőben összekerült az ukrán Vaszil Mihajlovval, és ki is kapott tőle, de mivel az ukrán döntőbe jutott, Cabolov folytathatta, és tegnap este a bronzéremért küzdhetett meg az azeri Amiraszlanovval. A honosított oroszországi előtte a horvát Skugort verte meg (10:0), majd a magyar Vida Csabát egy akciódús meccsen (21:12), a vigaszágon pedig a szlovák színekben versenyző másik oroszországit, Galajevet (6:2). 65 kg-ban Stevan Mićićnek ez a nagyverseny sem sikerült jól, mert a nyolcaddöntőben kikapott a „francia” Arsamerzuevtól, és kiesett, így ebben a szakágban már csak az említett Cabolov küzdhet szerbiai éremért.

Vida Csaba (alul) többször is felzárkózott Hetik Cabolovhoz, de a tapasztalt orosz végül levitte, és lezárta a párharcot (Fotó: MTI)

Vida Csaba (alul) többször is felzárkózott Hetik Cabolovhoz, de a tapasztalt orosz végül levitte, és lezárta a párharcot (Fotó: MTI)

A magyaroknak nem jól kezdődött a szabadfogás, mert még az Eb előtt bebizonyosodott, hogy a nagyágyú, a címvédő Muszukajev Iszmail (65 kg) vírusos betegsége miatt el sem indul a kontinensviadalon, míg Antal Dániel (70 kg) fennakadt az orvosi vizsgálaton, és bőrfertőzés miatt nem léphetett szőnyegre. Ennek fényében másoktól kellett várni a jó eredményt, amit pedig 97 kg-ban Bajcajev Vlagyiszlav hozott, hiszen bekerült az elődöntőbe, ott viszont kikapott az azeri Magomedovtól (6:0), így az olasz Honisszal a bronzért küzdhetett meg. Tegnap még Halidov Gamzatgacsiért (61 kg) és Ligeti Dánielért (125 kg) lehetett izgulni, mindketten bejutottak a negyeddöntőbe, ahol a grúz Partenadzéval, illetve a bolgár Ivanovval találkoztak. Kettejük közül csak Ligeti vette az akadályt (8:1), az elődöntőben pedig a grúz Petriasvili volt az ellenfele, ami azért igen kemény dió – bárkinek…

Ma a nők is megkezdik a selejtezőket, s szőnyegre lép a magyarkanizsai Nagy Fanni (76 kg) is. Rajta kívül Marija Ignjatović (55 kg), Jovana Radivojević (59 kg) és Ema Jakovljević (68 kg) próbálhat még szerencsét.

Nyitókép: Vida Csaba (alul) többször is felzárkózott Hetik Cabolovhoz, de a tapasztalt orosz végül levitte, és lezárta a párharcot (Fotó: MTI)