2024. április 26., péntek

Za bližu saradnju mađarskih studenata

NKSS iz Mađarske je organizovao izmeštenu sednicu svog predsedništva u Novom Sadu

Savez mađarskih učenika Vojvodine (SMUV) zajedno sa Nacionalnom konferencijom studentskih samouprava (NKSS) iz Mađarske održali su u subotu sednicu predsedništva u svečanoj sali Studentskog doma „Evropa”. Sastanak su svojim prisustvom uveličale Anamarija Viček, državna sekretarka pri ministarstvu prosvete i Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Arpad Fremond i Anamarija Viček (Fotograf: Čila David)

Arpad Fremond i Anamarija Viček (Fotograf: Čila David)

Anamarija Viček je rekla da je, s jedne strane, na skupu podelila svoja iskustva kao državna sekretarka za prosvetu, jer je, prema njenim rečima, važno da i drugi mladi ljudi koji govore mađarski van granica matice upoznaju mogućnosti i zakonske okvire u kojima se u Vojvodini sprovodi obrazovanje na mađarskom jeziku.

Anamarija Viček (Fotograf: Čila David)

Anamarija Viček (Fotograf: Čila David)

– Kao predsednica upravnog odbora Studentskog doma „Evropa”, moj zadatak je da predstavim instituciju, koja ne samo da obezbeđuje smeštaj za mađarske studente koji studiraju na jednom od univerzitetu u Novom Sadu, već u njemu funkcioniše i sistem stručnih koledža koji ima za cilj da obrazuje vojvođanske intelektualce, rekla je Anamarija Viček.

Ona je istakla da mađarske omladinske organizacije u Vojvodini imaju važnu ulogu, jer one ne samo da okupljaju mlade i organizuju programe, već i razgovaraju o pitanjima koja promovišu ostanak mladih u domovini.

Oliver Boka, predsednik SMUV-a, rekao je da su oni članovi NKSS-a od 2016. godine, a godinama su im se pridružile i druge vojvođanske organizacije.

– Važnost ovoga je u tome što možemo da upoznamo mnoge studentske organizacije iz Karpatskog basena tokom zasedanja skupština i održavanja obuka. Možemo steći uvid u njihov rad i učiti jedni od drugih. NKSS godišnje održava tri skupštine, kojima redovno prisustvujemo, a imaju i takozvanu obuku za lidere na proleće i jesen. To su obuke koje pomažu organizacijama slične prirode. Kada se vratimo kući sa ovih događaja, dobijene informacije prezentujemo članovima naše organizacije, što nam u velikoj meri pomaže da razvijamo i pratimo aktuelne procese, rekao je Boka.

Oliver Boka (Fotograf: Čila David)

Oliver Boka (Fotograf: Čila David)

On je dodao da ovaj događaj obuhvata ceo vikend, u subotu su SMUV, Omladinski forum Vojvodine (VIFO) i Studentska samouprava Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici održali prezentacije o svojim godišnjim aktivnostima, aktuelnim problemima i podelili su sa jedni drugima savete.

– Na izmeštenoj sednici predsedništva razgovaralo se o organizacijama članicama iz Karpatskog basena. U okviru toga se razgovaralo i o tome kakvi programi mogu da se prenesu iz Mađarske i na koji način mogu da se uključe studenti mađarske nacionalne pripadnosti iz Slovačke, Transilvanije i Podkarpatske oblasti, objasnio je Boka.

Marcel Esterhaji (Fotograf: Čila David)

Marcel Esterhaji (Fotograf: Čila David)

Prema rečima Marsela Esterhaija, predsednika NKSS-a, organizacija smatra prioritetnim zadatkom održavanje kontakata sa partnerima, institucijama, studentskim i omladinskim organizacijama van matice koji rade sa studentima koji govore mađarski.

– Smatramo da je veoma važno da se predsedništvo NKSS-a pojavi u ovim institucijama i da oni ne budu jedini koji posećuju naše događaje. Trudimo se da ih podržimo i stvorimo uslove zahvaljujući kojima mogu autentično i snažno zastupati svoje interese na lokalnom nivou, rekao je Esterhaji.

Sastanak je protekao u prijatnoj atmosferi (Fotograf: Čila David)

Sastanak je protekao u prijatnoj atmosferi (Fotograf: Čila David)

On je dodao da se radi o jednoj novoj inicijativi, jer nikada nije bilo sednice predsedništva van granice matice. On je dodao da se događaj odvija u okviru programa van granica matice NKSS-a, a jedna od njegovih stanica je Novi Sad, gde učesnici razgovaraju o aktuelnim događajima i problemima koji se pojavljuju.

Nyitókép: Učesnici su takođe razgovarali o aktuelnim dešavanjima i problemima koji se pojavljuju (Fotograf: Čila David)