2024. április 25., csütörtök

Digipingpong Horgoson

Egy teljes nap az asztaliteniszé

A horgosi Asztalitenisz Klub már szép sikereket tudhat maga mögött, most szombaton azonban különösen nagy eredményről számolhattak be. Egy európai uniós pályázattal olyan eseményt hoztak létre, ami nemcsak hogy sok gyereket megmozgatott Horgoson, hanem magyarországiakat is bekapcsolt, bevonva olyan fiatalokat, akik hallássérültek.

A Digipingpong projekt a szervezők elmondása szerint három megoldást ötvözve biztosítja egy világszerte népszerű sport, az asztalitenisz további népszerűsítését a mai kor követelményeinek megfelelően, a digitalizáció adta lehetőségek felhasználásával. A program nyitórendezvénye volta a szombaton megrendezett horgosi sportnap, melyet majd még tizenkilenc követ, melynek elsődleges célja a sport köztudatba hozatala mellett a digitális kompetenciák beépítése a fogyatékos és szabadidős asztaliteniszezők sportjába.

Jenei Klementina felvétele

Jenei Klementina felvétele

A partnerek a Zentai Asztalitenisz Klub, a Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség, a Csongrád Megyei Diáksport Egyesület és a Hallássérült Gyermekekért Egyesület. Szombaton láthattuk, hogy ez a sport nincs kihalóban, sőt, egyre többen érdeklődnek és kis játékokkal fűszerezve az asztaliteniszezést igencsak meg lehet kedveltetni a fiatalokkal. Nem volt verseny jellege a napnak, de a versenyszellem mindenkiben ott élt olyan módon, hogy a lehető legjobb formáját szerette volna hozni. Dávid József, a horgosi Asztalitenisz Klub elnöke elmondta, hogy nagy büszkeséggel tölti el ebben a programban való részvétel a klub tagjait.

– Az első olyan rendezvény kerülhetett Horgosra, ahol diákok népszerűsítik a sportot, ez is az egyik célkitűzésünk – mondta az elnök.

– Olyan oktatási modult szeretnénk megmutatni és bevezetni a helyi edzőknek, tanároknak, mely segít a gyerekeknek a sport megismerésében és megszeretésében. Egy olyan interaktív oldal készült a projekt keretén belül, ahol a sportágat meg tudják ismerni, tudnak játszani, különböző kvízkérdésekre válaszolni akár online, akár offline. A mostani rendezvény legfőbb célja pedig, hogy a gyerekek akár amatőr, akár verseny szinten sportoljanak – magyarázta Dávid József.

Hatalmas lendülettel vetették bele magukat a játékba (Jenei Klementina felvétele)

Hatalmas lendülettel vetették bele magukat a játékba (Jenei Klementina felvétele)

Az asztaliteniszező gyerekek, mintegy negyvenen öttől nyolcadik osztályosokból gyűltek össze és szemmel láthatóan nagyon élvezték a horgosi sportnapot.

A két edző irányításával sportági alaptechnikákat sajátíthattak el, majd játékos csapatversenyekben vettek részt. A pongsnake, a sorverseny, és a csapatverseny egyaránt nagy sikert aratott, így minden bizonnyal a kitűzött cél is megvalósult szombaton Horgoson, az asztalitenisz népszerűsítése és a gyerekek sportra való rászoktatása.

Nyitókép: Hatalmas lendülettel vetették bele magukat a játékba (Jenei Klementina felvétele)