2024. május 18., szombat

Tisztújító közgyűlésre készül a VMSZ

Kishegyesen választják meg a párt elnökét és Tanácsát

Mint arról lapunkban már olvashattak, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa szerdán este úgy döntött, hogy május 20-ára hívja össze a párt XIX. közgyűlését, amely tisztújító lesz és Kishegyesen tartják meg. Négy évvel ezelőtt Doroszlón szervezték meg a tisztújító közgyűlést.

A Pannon rtv Közügyek című műsorának nyilatkozva dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke elmondta, hogy „négyévente májusban jár le a mandátum, így minden negyedik év májusában tisztújító közgyűlést tart a VMSZ”.

– Az idén Kishegyesen tartjuk meg a közgyűlést, itt még nem volt tisztújító közgyűlése a VMSZ-nek. Megválasztják a VMSZ elnökét, Tanácsát, Felügyelő Bizottságát és Fegyelmi Bizottságát, majd később a Tanács saját soraiból megválasztja az Elnökség tagjait. A VMSZ-nek 145 helyi szervezete van, május 3-áig zajlik a jelöltállítás, majd ezt követően a Közgyűlés választja meg azokat, akik a VMSZ Alapszabályában lefektetett feltételeknek megfelelnek – fejtette ki sajtónyilatkozatában Pásztor Bálint.

A VMSZ Alapszabályának értelmében a párt legfőbb szerve a Közgyűlés, amely évente legalább egyszer ülésezik. A Közgyűlést a Tanács hívja össze.

A Közgyűlést a Tanács tagjai, 275 helyi szervezeti küldött és az Alapszabály által meghatározott tisztségviselők alkotják. Tanácskozási joggal a Közgyűlés munkájában részt vesznek a Felügyelő Bizottság és a Fegyelmi Bizottság tagjai, valamint a központi fórumok elnökei.

A Közgyűlésben a helyi szervezetek arányos számú küldöttel rendelkeznek, azzal, hogy minden helyi szervezetnek legalább egy küldöttje van. Az egyes helyi szervezetek további küldötteinek számát a Tanács határozza meg, a helyi szervezetek taglétszámának arányában. A küldötteket a helyi szervezetek taggyűlései választják meg. A küldöttek személyére vonatkozó javaslatot a helyi szervezetek elnöksége és a taggyűlésen jelen lévő tagok tehetnek. Amennyiben a helyi szervezet a taglétszám alapján kettőnél több közgyűlési küldöttet állíthat, akkor egy küldöttnek kötelezően nőnek kell lennie.

Az Alapszabály szerint a Közgyűlés tagjai a VMSZ alábbi tisztségeket betöltő tagjai: az európai parlamenti képviselők, a köztársasági képviselők, a köztársasági kormány tagjai és államtitkárai, a tartományi képviselők, a tartományi kormány tagjai, titkárhelyettesei és segédtitkárai, az egyes helyi önkormányzatokban legmagasabb önkormányzati tisztséget betöltő tisztségviselők – a polgármester, ennek hiányában a képviselő-testületi elnök, ennek hiányában az alpolgármester, ennek hiányában a képviselő-testületi alelnök –, valamint a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, alelnöke és végrehajtó szervének tagjai.

Nyitókép: VMSZ logó (Fotó: Wikipedia)