2024. április 27., szombat

Rejtőzködő irodalom

Rejtő Jenő-kiállítás nyílt és múzeumpedagógiai előadást tartottak Magyarkanizsán

Rendhagyó irodalmi kalandtúrára és kiállításra hívták a magyarkanizsaiakat csütörtök délelőtt a Dobó Tihamér Képtárba. A szokatlan időpont még szokatlanabb, de annál érdekesebb programot rejtett magában, miután a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény és a debreceni Déri Múzeum szervezésében Rejtőzködő irodalom címmel Rejtő Jenő-kiállítást és múzeumpedagógiai előadást tartottak a képtárban. A rendezvényen kortól függetlenül bárki együtt kalandtúrázhatott, még azok is, akik nem ismerik Rejtő Jenő írásait. A kiállítást Sarnyai Károly, a Cnesa igazgatója révén láthatjuk Magyarkanizsán, aki maga is Rejtő-rajongó lévén, máshol látva az érdekes, „nyomozással” egybekötött bemutatót, a Tisza-parti városba is elhozatta. A kiállítást jómaga és Aranyi Fruzsina, a Déri Múzeum múzeumpedagógusa nyitotta meg. Sarnyai Károly elmondta, hogy egy éve látta Palicson először a kiállítást: – Eszembe jutottak a régi emlékeim, amikor először találkoztam a Rejtő-könyvekkel, amelyek egy életre szólnak. Mindenkit várunk ezúttal Magyarkanizsára, hátha mások is kedvet kapnak az olvasáshoz. Rejtő Jenő írásaiban az a jó, hogy nagyon mozgalmasak, könnyen olvashatóak napjainkban is, így időszerűek még mindig – mondta az igazgató.

Aranyi Fruzsina elárulta, hogy eredendően nem utazó kiállításnak szánták a mostanit, de végül azzá vált, nagy örömükre: – Abból a szempontból különleges a kiállítás, hogy a múzeumpedagógiai és a muzeológiai rész összefonódik, szinte párbeszédben vannak a játékkal. A kettő együtt nagyon jól értelmezhető. Rejtő Jenő életrajzi momentumából indultunk ki, miszerint eltűnt. Mi ezt megvariáltuk, és kialakítottunk a résztvevők számára egy keresőjátékot – mondta a múzeumpedagógus.

A játékban részt vevők meg is keresték, sőt meg is találták Rejtő Jenőt. Miközben jól szórakoztak, közelebb kerültek az íróhoz, és látván lelkesedésüket, biztos kedvet kaptak az olvasáshoz.

A kiállítás Magyarkanizsán május 19-ig tekinthető meg a Dobó Tihamér Képtárban.

Nyitókép: Puskás Károly felvétele