2024. április 26., péntek

Ez a falu mindenkit visszavár

Doroszló újratelepítésének évfordulóját ünnepelték

A doroszlóiak április 5-én ünnepelték a falu újratelepítésének 271. évfordulóját. A helyi magyar közösség minden generációja szép számmal képviseltette magát a bensőséges hangulatú ünnepen.

Gellér Eszter, az idén 120 éves jubileumot ünneplő helyi Önkéntes Tűzoltó Testület (ÖTT) elnöke köszöntőbeszédet mondott. A fiatal elnöknő az otthon, ház, haza fogalomegyüttessel jellemezte Doroszlóhoz fűződő viszonyát.

– Kettőszáz hetvenegy évvel őseink igyekezetei után itt vagyunk, őrizzük hagyományainkat, kultúránkat, vallásunkat, vívjuk hősies harcunkat. Nem feledkezhetünk meg az elszármazottakról sem, mert attól, hogy ők a világ különböző tájaira sodródtak, a szívük egy kis részében mindig ott lesz a falu, ahol gyerekként az utcákat rótták. És sose feledje senki, ez a falu mindig visszavár – mondta többek között Gellér Eszter.
Az emlékkeresztnél elhelyezte koszorúját Gellér Eszter, a helyi ÖTT, Pelt Ilona és Gellér Magdolna, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete, Gellér Enikő, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, Móger Tímea, a Kuckó Gyermeksarok képviseletében.

Ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, helyi plébános imát mondott, megszentelte a keresztet. Az ünnepségen közreműködött a Klemm Valéria vezette templomi kórus.

Az iskolák szavalói, Glumičić Lora, Holló Olga, Kálóci Edvárd Petőfi-versekkel léptek fel, felkészítőik Hegedűs Erika, Gellér Márta és Turkál Marianna. Továbbá „doroszlai” népdalokat énekelt Novák-Szklenovszki Sarolta ének-zenetanár.

A résztvevőket a tűzoltóotthonban a helyi ÖTT és a VMSZ doroszlói Helyi Szervezetének támogatásával vendégelték meg.

Nyitókép: (Fotó: Kálóci Karola)