2024. április 25., csütörtök

Hiány van nevelőszülőből Magyarkanizsán

A Szociális Központban megfeszített tempóban dolgoznak

A magyarkanizsai Szociális Központ tevékenysége szerteágazó, sok ügyintézéssel kell foglalkozniuk a csecsemőkortól az öreg korig. Az utóbbi időben megsokszorozódott a munkájuk a migránsok miatt is. Telek Krisztina, az intézmény igazgatója elmondta, hogy mi minden tartozik a hatáskörükbe, és mik okozzák a legnagyobb fejtörést a szociális központban, ahol még káderhiánnyal is küzdenek.

– Összesen 180-féle tevékenységet végzünk, de ezt így nem tartjuk számon, mert folyamatosan dolgozunk, nemcsak napi nyolc órában, hanem a mindennapi ügyeletben is. Nagyon sokszor a lakosok azt gondolják, hogy a szociális központ az a hely, ahol pénzt adnak, ha valakinek nincs, de természetesen ennél sokkal árnyaltabb a dolog, és a tevékenységünk is sokkal szerteágazóbb. Az anyagi juttatások megítélése, mint a szociális segély, az egyszeri segély vagy az ápolási díjak meghatározása a munkánk harminc százalékát teszi ki csupán. Hetven százaléka pedig a családjogi törvényben megfogalmazottak szerint történik. Ide hatalmas terület tartozik, a családvédelem, ami felöleli a gyámságot, a kiskorú bűnözők védelmét, a gyermekelhelyezés véleményezését, és bármilyen esetet, amikor bármilyen joga sérül a gyermeknek vagy a felnőttnek. Az idősek elhelyezése szintén hatalmas terület, illetve az intervenciók, amelyekre hívnak minket – mesélte az igazgatónő, akit arról is kérdeztünk, hogy az elmúlt időszakban melyek voltak a legnagyobb problémák a községben. – A problémák állandó jellegűek. Területenként azt mondanám, hogy a gyerekek esetében hatalmas problémát jelentenek a családon belüli konfliktusok, a lerendezetlen viszonyok. Külön gond a munkanélküliség, ami az iskolázatlansági ráta miatt magas, de nem azért, mert nincs munkalehetőség a községben. Másik nagy terület az idősekről való gondoskodás. Sokan külföldre költöztek a fiatalok közül, sok idős maradt egyedül, főleg a tanyavilágban. Egy idő után ők is gondoskodásra szorulnak, ebben sokat segítenek a falugondnokok és a Caritas dolgozói is, akik a terepen végzik a munkát. Amikor már nem elég ez a szolgáltatás, az idősek otthonokba kerülnek. Ennek a folyamatnak is a szociális központ a kiindulópontja. A magyarkanizsai község specifikus, ugyanis a felhasználók java része magyar anyanyelvű, ezért Magyarkanizsán, Törökkanizsán, Moholon vagy Szabadkán, esetleg Törökbecsén lehetséges az elhelyezésük. Látássérültek számára legközelebb Pancsován találtunk megfelelő helyet. Nagyon nehéz a gyermekek elhelyezése is, akik nem a biológiai családban élnek, mivel a nevelőszülőink kapacitása telítődött. Sajnos már tavaly is más községbe voltunk kénytelenek elhelyezni az egyedül maradt gyerekeket. Az örökbe fogadni kívánó szülőknek is ajánlott nevelőszülőnek jelentkezni, ilyen módon sokkal hamarabb bővülhet a családjuk – magyarázta Telek Krisztina, aki megjegyezte, hogy jelentős káderhiánnyal küzdenek, így ők az örökbefogadással nem foglalkozhatnak.

Telek Krisztina (Fotó: Jenei Klementina)

Telek Krisztina (Fotó: Jenei Klementina)

– A meghatározott dolgozói szám sem lenne elegendő nálunk, mert a határ menti település, Horgos is hozzánk tartozik. Ott a migráció mellett a roma populáció is gondot okoz. Az embercsempészet, a kábítószer, a kiskorú prostitúció is jelen van, annak ellenére, hogy mindenki erőn felül dolgozik, de ezt a társadalmi változások hozták – mondta az intézmény igazgatója, majd hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak köszönhetően egy-egy pszichológust és gyógypedagógust is alkalmazhattak. Az intézmény dolgozói annak ellenére, hogy kevesen vannak, jó csapatot alkotnak, ha engedélyt kapnának további munkások felvételére, még hatékonyabbak lennének.

Nyitókép: A magyarkanizsai szociális intézményben sok a látogató (Fotó: Jenei Klementina)