2024. április 23., kedd
ZENGETŐ

Versenyláz

A zenei megmérettetés

A minap az egyik közösségi oldalat görgetve rábukkantam egy képre, amelyet egy kedves zongoratanárnő ismerősöm osztott meg. Egyik diákjával szerepelt a képen, a leírásból pedig megtudtam, hogy hangszerversenyen jártak. A tanév végéhez közeledve szervezik a legtöbb ilyen jellegű versenyt. Javában zajlik tehát a versenyszezon. Visszaemlékeztem azokra az általános és középiskolai évekre, amikor én is gőzerővel készültem a megmérettetésekre, volt, hogy évente négy-öt köztársasági és nemzetközi harmonikaversenyen is részt vettem. Bár az emlékek kopnak, nem felejtettem el azt a hajtást, lámpalázat, de a fellépés utáni megkönnyebbülést és az eredményhirdetések izgalmát sem. Ezek a versenyek mindenféleképpen élményt jelentenek nemcsak a versenyző gyereknek, hanem az őt segítő csapatnak, tehát a szülőknek és a felkészítő tanárnak is.

Sok szülő és tanár találkozik azzal a helyzettel, hogy egy gyerek tehetséges, sőt szorgalmasan gyakorol is a hangszerén, később viszont nehéz megtalálni a megfelelő kihívásokat és lehetőségeket a fejlődéséhez. A hangszeres versenyek egyebek között ezt a problémát is orvosolhatják, mivel számos szempontból segítik a gyerekeket a fejlődésükben. Egyrészt megtanulhatják a határok feszegetését, és arra késztetik őket, hogy jobban odafigyeljenek a hangok pontosságára, az intonációra, a ritmusra és a dinamikára, mivel ezek a legfőbb kritériumok, amelyeket a zsűri figyelembe vesz. Ezenkívül a versenyek során a gyerekeknek elő kell adniuk az egész évben gyakorolt darabokat, ami segítheti őket a teljesítményi stressz kezelésében. Ezeket a tapasztalatokat később más élethelyzetekben is felhasználhatják.

A hangszeres versenyeken való részvétel segíti a gyerekek önbizalmának növelését is. A sikeres szereplés egy-egy hangszeres megmérettetésen pozitív élményt nyújt számukra, az ehhez szükséges befektetett munka elismerése pedig tovább növelheti az önbizalmukat.

Azoknak a gyerekeknek is érdemes részt venniük ilyen versenyeken, akik még csak most kezdenek tanulni egy hangszeren, csak most ismerkednek a zene világával. A legtöbb helyen korosztály szerint csoportosítják a gyerekeket, a legfiatalabb, az úgynevezett Baby kategória résztvevőinek is motiváló erő lehet a versenyre való felkészülés, valamint arra ösztönözheti a gyerekeket, hogy keményen dolgozzanak azért, hogy egyre jobbak legyenek a hangszerjátékban.

Nem szabad elfelejteni, hogy a versenyekre való felkészülés hosszú folyamat, és nagyon fontos, hogy a gyerekek és szüleik tisztában legyenek azzal, hogy milyen erőfeszítéseket igényel. Csak hosszú gyakorlással lehet megtanulni a versenydarabokat, játéktechnikákat és más trükköket. Emellett fontos az is, hogy a fiatalok kipihentek és érzelmileg felkészültek legyenek a versenyre.

Mint nagyjából minden megmérettetésnek, a hangszerversenyeknek is lehetnek bizonyos hátrányaik, amelyeket érdemes figyelembe venni. Az egyik legnagyobb ezek közül, hogy a versenyzési nyomás és az elvárások által okozott stressz nem pozitív, hanem éppen negatív hatást is kifejthet a gyerekek önbizalmára és motivációjára. A kulcs a mennyiség. Ha a gyerekek túl nagy nyomásnak vannak kitéve, akkor ez a teljesítményükre is hatással lehet, és a zene élvezetétől is megfoszthatja őket. Tehát ha túlzottan hangsúlyozzák a teljesítményt, a technikát és az eredményeket, elterelődhet a figyelem a hangszerjáték valódi céljáról: a zenén keresztüli érzelem átadásáról. A véglet, hogy az ilyen versenyekbe való túlzott belevetettség és az állandó versenyzői attitűd a gyerekeknél hosszú távú teljesítménybéli szorongást is okozhat, ami a gyerekeket megfoszthatja a zenélés örömétől és az általa nyújtott kikapcsolódástól.

A sikeres teljesítmény esetén a szülőknek és a tanároknak fontos elismerniük a gyerekek erőfeszítéseit, és megbecsülniük azt, hogy milyen sok időt és energiát fordítottak zenei készségeik fejlesztésére. A sikertelenség esetén is lényeges, hogy a szülők és a tanárok a gyerek segítségére legyenek, és pozitív hozzáállással bátorítsák őt a további erőfeszítésre és fejlődésre. Nem szabad elcsüggedniük, és nem szabad túl nagy nyomást gyakorolniuk a gyerekre a következő versenyre való felkészülés során. Inkább érdemes segíteni neki abban, hogy megértse a sikertelenség okait, és megtalálja azokat a területeket, amelyeken még fejlődnie kell.

Minden versenyző diáknak sok szerencsét kívánok!

Nyitókép: Pixabay