2024. április 25., csütörtök

Tanulj magyarul Újvidéken!

A magyar tannyelvű középiskolákról tartottak tájékoztató előadássorozatot az Európa Kollégiumban

Öt iskola tantervével és kínálatával ismerkedhettek meg a hetedikes és nyolcadikos diákok. Az Április 7. Egészségügyi Középiskola, a Svetozar Marković Gimnázium, a Futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon, a Bogdan Šuput Formatervezői Szakközépiskola, valamint a Mihajlo Pupin Villamossági Középiskola mutatkozott be a jövendőbeli elsősöknek. A középiskolák és a gimnázium mellett az újvidéki bentlakási lehetőségeket is ismertették a tanulók és a szülők számára.

Vicsek Annamária, az Újvidéki Magyar Oktatásért Projektum vezetője elmondta, hogy az óvodák és az általános iskolák megerősítését követően az utóbbi két évben a középiskolák felkarolását tűzték ki célul.

Vicsek Annamária (Fotó: Ótos András)

Vicsek Annamária (Fotó: Ótos András)

– Úgy érezzük, hogy nagyon fontos a magyar tannyelvű középiskolák közös fellépése, hiszen ők nem egymás ellen dolgoznak itt Újvidéken, hanem egymásért, és minél több gyereket sikerül bevonzani Újvidékre, az az újvidéki magyar oktatás szempontjából lesz fontos. Nem véletlen, hogy az Európa Kollégiumban tartjuk ezt a közös bemutatót, hiszen meg szeretnénk mutatni azt a perspektívát az Újvidéken kívülről érkező diákoknak, hogy amennyiben az újvidéki magyar tannyelvű oktatást választják a középiskolában, akkor megszokhatják a várost, ahol később majd a felsőoktatási intézmények közül is választhatnak, akár magyarul, akár szerb nyelven tanulnának. Az Európa Kollégium egy olyan biztos pontot nyújt a tanulmányi előmenetelükben, ami azt hiszem, hogy nem elhanyagolandó – mondta Vicsek Annamária.

Kiemelte, hogy az újvidéki magyar tannyelvű középiskolákba beiratkozó gyerekek ingyenesen kapják a tankönyveket, amelyeket az Újvidéki Magyar Oktatásért Projektum és a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ biztosít számukra.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– A legjobb a magyar tannyelvű oktatás megmaradása szempontjából az, hogy a tanulók magyar tannyelvű osztályokat válasszanak, hiszen ez a magyar nyelven tanító tanárok munkájának a megmaradását is jelenti, és ezáltal az újvidéki magyar családok megmaradása is biztosítva lesz. Viszont amennyiben szerb tannyelvű középiskolát választanak Újvidéken, az még mindig jobb, mintha Magyarországra mennének. Azt hiszem, fontos, hogy az állam nyelvét is megfelelőképpen elsajátítsák a tanulók. Ha az általános iskolát magyarul végezte el a diák, ez azt jelenti, hogy az anyanyelvén, magyarul olyan készséggel tud írni, olvasni, beszélni, hogy az anyanyelvét nem fogja elveszíteni. A szerb nyelv elsajátítottsága viszont azt bizonyítja, hogy a szülőföldön tud majd boldogulni, hiszen a munkavállalás szempontjából nagyon fontos, hogy szerbül is tudjon – hangsúlyozta Vicsek Annamária.

– Azért jöttem el a mai tájékoztatóra mert magyar nyelvű, és a nővérem is itt választott tavaly középiskolát, ezért nekem is megtetszett. A mezőgazdasági középiskolában szeretnék továbbtanulni, és az Apáczai Diákotthonban fogok lakni –  tudtuk meg Kőszegi Dávidtól, a péterrévei Samu Mihály iskola hetedikes tanulójától.

Kőszegi Dávid (Fotó: Ótos András)

Kőszegi Dávid (Fotó: Ótos András)

– A mezőgazdasági iskolában szeretne továbbtanulni a fiunk, a lányunk is Újvidéken tanul az egészségügyi iskolában, és ő is bentlakó Újvidéken. Úgy gondolom, hogy többet tanulnak, ha bent laknak. Számunkra az utazás miatt is könnyebb a bentlakás. Itt Újvidéken pedig jók a feltételek, tetszik a kollégium és az iskola is – mondta a péterrévei Füzéresi Zsuzsanna.

Füzéresi Zsuzsanna (Fotó: Ótos András)

Füzéresi Zsuzsanna (Fotó: Ótos András)

Szilák Noémi a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić Általános Iskola nyolcadikos tanulója.

– Közgazdasági középiskolába szeretnék beiratkozni, szerb nyelven fogok tanulni, de eljöttem, hogy más iskolákat is megnézzek. Számomra nem lenne túl nagy akadály a szerb nyelv. Azért döntöttem a szerb tannyelvű iskola mellett, mert sokkal több választék van a szakok között, és a magyar nyelvű szakok között nincs olyan, ami engem érdekelne.

Szilák Noémi (Fotó: Ótos András)

Szilák Noémi (Fotó: Ótos András)

Dr. Cvernyek Mónika, az Április 7. Egészségügyi Középiskola tanára elmondta, hogy az idén a tanulók vállalkoztak arra, hogy bemutassák az iskolájukat.

– A diákok többsége azért iratkozik be ebbe az iskolába, mivel már hallottak róla, vagy valaki a családból már dolgozik egészségügyben. Beszélgetéseink során a gyerekek azt is elmondták, hogy azért iratkoztak be az egészségügyi iskolába, mert érdekli őket, hogyan működik az emberi szervezet, hogyan épül fel, hogyan alakulnak ki a betegségek, hogyan lehet azokat gyógyítani. Sajnos a családokban egyre több a beteg, és azt tapasztalom, hogy a gyerekek nagyon figyelnek az órákon. Az osztály negyede általában továbbtanul, viszont sok tanulónk munkát kap itt, Újvidéken is, vagy azokon a településeken ahonnan származik. Nem túl nehéz jelenleg ebben a szakmában munkát kapni. Az egészségügyi dolgozókból mindig nagy hiány van.

Dr. Cvernyek Mónika (Fotó: Ótos András)

Dr. Cvernyek Mónika (Fotó: Ótos András)

Berta Lídia az Április 7. Egészségügyi Középiskola tanulója. Társaival e szakközépiskola előnyeiről számolt be a bemutatkozó során.

– Nagyon szeretem az egészségügyet, szeretek segíteni az embereken. Igaz, hogy ebben az iskolában állandóan tanulni kell, és nagyon gyorsan kell hogy vágjon az eszed. Olyan embereknek ajánlom ezt az iskolát, akik szeretik az adrenalint, akiket érdekel az egészségügy, és akik képesek tanulni. Gyakorlatra is járunk, második osztályban a kamenicai kórházban voltunk. A gyakorlat érdekesebb, mint az elmélet, igaz, sokkal stresszesebb és nehezebb.

Berta Lídia (Fotó: Ótos András)

Berta Lídia (Fotó: Ótos András)

Hajzler Gabriella szaktanárként dolgozik a Bogdan Šuput Formatervezői Szakközépiskolában.

– Az idén képzőművészeti technikus szak nyílik magyar tannyelven az iskolánkban, amely  alapszintű képzőművészeti tudást nyújt a gyerekeknek. Iskolánkban laza és közvetlen a hangulat, de mindemellett sokat foglalkozunk a gyerekekkel. Minden tanulóval individuálisan dolgozunk, figyelembe véve az adottságait, érdeklődését, képzőművészeti érzékenységét. Iskolánkban február és március folyamán zajlanak a felvételi előkészületek. A gyerekek megismerkednek az iskolával, az elvárásokkal. Diákjaink többsége továbbtanul az iskola elvégzése után, habár megtörténik, hogy nem képzőművészeti szakon folytatják az egyetemet. A négy év alatt megérnek, és megtalálják azt, ami igazán érdekli őket – mondta Hajzler Gabriella.

Hajzler Gabriella (Fotó: Ótos András)

Hajzler Gabriella (Fotó: Ótos András)

Gombár Ferenc a Mihajlo Pupin Villamossági Középiskola tanára, az iskola egykori diákjaként jelenleg szaktantárgyakat tanít.

– Az idén multimédia szak nyílik az iskolánkban magyar tannyelven. Ez azért jó, mert igen korszerű szak, és sok alaptudást lehet szerezni. Több területről kapnak a diákok tudást, ilyen például a programozás, dolgoznak videóanyagokkal, képszerkesztéssel. Ez mind azért jó, mert ezzel a tudással manapság már könnyen munkához lehet jutni. Az iskolánkban több számítástechnikai szakra is jelentkezhetnek a gyerekek, ezek szerb tannyelven zajlanak. Viszont a magyar tagozaton előny, hogy a diákok magyar nyelven tanulhatják a szaktantárgyakat.

Gombár Ferenc (Fotó: Ótos András)

Gombár Ferenc (Fotó: Ótos András)

Karvák Ádám, a Svetozar Marković Gimnázium harmadik osztályos tanulója mutatta be a gimnáziumban zajló oktatást.

– Úgy gondolom, hogy ez az iskola igen jó alapokat nyújt a mostani nyolcadikosoknak, rengeteg lehetőséget kínál, és nagyon jól felkészíti a diákokat az új felvételi rendszerre, mivel minden egyetemre felvételi lehetőséget nyújt. Én is gondolkozom azon, hogy melyik egyetemre iratkozzak be, részben ezért választottam a gimnáziumot, mert sok időt adott a gondolkozásra.

Karvák Ádám (Fotó: Ótos András)

Karvák Ádám (Fotó: Ótos András)

Az Újvidéki Magyar Oktatásért Projektum által kiadott tájékoztató füzetben az újvidéki diákotthonok is megtalálhatók. A leendő középiskolások pályázni tudnak a futaki mezőgazdasági iskola melletti diákotthonba, az újvidéki Brankovo kolo diákotthonba és az egyházi támogatottságú Apáczai Diákotthonba is, amelyet szintén bemutattak az előadássorozat keretében.

Markó Laura, az Apáczai Diákotthon lakója élménydús kollégiumi életről számolt be előadásában.

Markó Laura (Fotó: Ótos András)

Markó Laura (Fotó: Ótos András)

– Nemrég volt egy közösségi összejövetelünk a diákokkal, bográcsoztunk, sokan összegyűltünk. Minden hónapban különféle összejövetelt tartunk. Két kollégiumunk van, egy lány- és egy fiúkollégium, mindkettő negyven fős. A legtöbb szoba három-négy ágyas. Augusztusban kezdődik a beiratkozás. A diákok kedvezményesen ebédet is kaphatnak. Minden diák segít a másiknak a tanulásban és másban is, és szerintem ez egyik nagy előnye ennek a kollégiumnak, vagyis hogy ennyire összetartóak a diákok.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Nyitókép: Ótos András felvétele