2024. április 20., szombat

Mit tudsz az egészségről?

Megtartották a Vöröskereszt vetélkedőjének községi döntőjét – Változatos étkek a népkonyha program keretében

A Vöröskereszt kishegyesi szervezete a községi képviselő-testület tanácstermében tartotta meg a Mit tudsz az egészségről? című diákvetélkedő döntőjét, aminek a továbbjutás volt a tétje – tudtuk meg Fontányi Andortól, a szervezet titkárától.

– Áprilisban állandó tevékenységünk közé tartozik az egészséget, az egészséges életmódot népszerűsítő kvízverseny. Ez a tartományi Vöröskereszt által kezdeményezett vetélkedő, aminek községi szinten a továbbjutás a tétje. A versenyt az egészség világnapja alkalmából szervezzük meg hagyományosan, és a község mindhárom iskolája képviselteti magát rajta, a legrátermettebb tanulóikkal. A diákok olyan tankönyvből készülnek erre a megmérettetésre, amit a tartományi Vöröskereszt adott ki erre az alkalomra. A három községi iskola döntősei közül a kishegyesi Szűcs Mara érte el a legjobb eredményt, így ő jutott tovább a tartományi versenyre – nyilatkozta a titkár, és azt is elmondta, hogy a kvízverseny mellett áprilisban nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségmegőrző programokra.

– Hamarosan két előadást is tartunk az egészségmegőrzés apropóján, és mindkettő az idősebb korosztályt célozza meg. Az egyik az időskori megbetegedések általánosságával, a másik pedig az infarktussal foglalkozik, informatív jelleggel – számolt be Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy nemrég zárult le a Vér életet jelent elnevezésű, gyermekek számára kiírt pályázat, amelyen ugyancsak részt vett a község mindhárom iskolája. A diákok rajzokkal és fogalmazásokkal készültek, amiket a jövő héten bírál el a zsűri. A legjobban sikerült munkák továbbjutnak a tartományi, majd a Szerbiai Vöröskereszt székházába.

A gyerekekkel való foglalkozás, az informatív jellegű előadások mellett a Vöröskereszt állandó tevékenységi köre, ezenkívül a népkonyha program üzemeltetése is a tevékenységeihez tartozik. A titkártól megtudtuk, hogy márciusban a népkonyha két alkalommal is támogatást kapott a Vajdasági Élelmiszerbanktól. Első alkalommal brokkolit és tököt, második alkalommal pedig ásványvizet kapott. Emellett a szervezet aktivistái rendszeresen dolgoznak azon, hogy minél jobb minőségű és tartalmasabb étkeket kapjanak a rászorulók. Ennek apropóján a múlt héten medvehagymát gyűjtöttek, amit olajban tartósítottak, és ilyen formában használják fel a Vöröskereszt konyháján. Ez is kicsit hozzájárul ahhoz, hogy változatosabb és jobb legyen a népkonyhaprogram keretében kiosztott étel.

Nyitókép: Lakatos János felvétele