2024. március 29., péntek

Személyre szabott vakcinákkal fogunk küzdeni a rák és a szívbetegségek ellen?

2030-ra készen fog állni a védőoltás a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és több más kórkép ellen a Moderna szerint. A koronavírus elleni oltások kifejlesztése óriási lendületet adott a kutatásnak, és az mRNS-technológia egyelőre betegségek széles köre ellen használhatónak tűnik.

A Moderna egyik vezető tisztviselője, Dr. Paul Burton a Guardiannek azt nyilatkozta, hogy a Covid-oltásokkal végzett munka a vakcinakutatás 15 évnyi fejlődését rövidítette le 12-18 hónapra. A kísérletek pedig azóta is tovább folynak.

„Ha bármikor is azt gondoltuk, hogy az mRNS-technológia csak a fertőző betegségekre, vagy csak a Covidra jelent megoldást, akkor az elmúlt hónapok bizonyítékai megmutatták, hogy nem ez a helyzet. Sokféle betegségre lehet használni a technológiát. Kutatjuk a rákot, a fertőző betegségeket, a kardiovaszkuláris betegségeket, az autoimmun betegségeket és a ritka betegségeket is. A kísérleteink rendkívül ígéretesek” - magyarázta Dr. Paul Burton, majd a rák elleni védőoltás kapcsán hozzátette:

Meglesz a vakcinánk és nagyon hatásos lesz. Emberek százezreinek, ha nem millióinak menti majd meg az életét. Úgy látom, hogy személyre szabott rákellenes oltást fogunk tudni biztosítani a tumorok különböző fajtái ellen, szerte a világon.

A személyre szabott oltás a tervek szerint úgy történik majd, hogy először biopsziával mintát vesznek a rákos szövetből, majd a mesterséges intelligencia segítségével meghatározzák, hogy mely génmutációk felelősek a betegség terjedéséért. Ezután hozzák létre a már a koronavírus elleni oltásokból is jól ismert mRNS-molekulákat, amelyek a szervezetbe befecskendezve segítenek az immunrendszernek a rákos sejtek felismerésében és elpusztításában.

Kulcsfontosságú teszten van túl a Moderna mRNA technológiával készült rák elleni vakcinája

Az RSV-oltásra már nem kell sokat várni

A kísérletek egyelőre eltérő fázisban vannak a különböző betegségek esetében. A Moderna januárban bejelentette, hogy az RSV-vírus elleni vakcinája 83,7 százalékos hatékonysággal képes megakadályozni a betegség legalább két jellemző tünetét a 60 évnél idősebb felnőttekben. A felhasználás engedélyezésére egyelőre még várni kell, de az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet már áttörést hozó szerként kezeli az oltóanyagot, ahogy február óta azt a személyre szabott rákvakcinát is, amit jelenleg melanómás betegeken tesztelnek.

A Moderna nagy riválisa, a Pfizer eközben egy mRNS alapú influenza elleni oltóanyaggal jutott el a tesztelés végső fázisához, és a jövőben más fertőző betegségek elleni vakcinák kifejlesztésére fog fókuszálni. A cég egyik szóvivője kiemelte, hogy a koronavírus elleni küzdelem drámaian felgyorsította a tudomány fejlődését a területen, ebben tehát maradéktalanul egyetértenek a Modernával.

A Moderna eközben azt is hangsúlyozza, hogy a rendkívüli lehetőségek valóra váltásához rengeteg pénzre van szükség. A kutatások finanszírozásának a cég szerint stabilnak kell maradnia, különben a koronavírus elleni harc eredményei pocsékba mehetnek.

Nyitókép: (Illusztráció: pixabay.com)