2024. március 29., péntek

Középfokú végzettségűek előnyben

Eladók, pincérek, szakácsok, villanyszerelők és lakatosok a legkeresettebbek között a nagykikindai állásbörzén

Kedden Nagykikindán tizennyolcadik alkalommal tartott a nagykikindai Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat helyi kirendeltsége állásbörzét a Partizán Sportcsarnokban, amelyre a községben élő munkanélkülieket hívták meg. A választék bőséges volt, ugyanis a megjelentek huszonhat munkáltató ötszáz betöltetlen munkahelyi ajánlata közül válogathattak.

Az idei állásbörze a munkanélküliek számára érdekesnek bizonyult a munkaadók által megfogalmazott igények széles skálája miatt. A szakképzetlen munkásoktól az egyetemi, főiskolai végzettségűekig mindenki számára volt választék, emelte ki Jelena Mitrović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagykikindai hivatalának igazgatója.

– A tavalyi állásbörzénken a megjelentek huszonhárom százaléka tudott új munkahelyen elhelyezkedni. Ez egy jelentős mutató, és amíg a számok ilyenek maradnak, addig folytatni is fogjuk állásbörzéinket. A legtöbb munkaadó nagykikindai, de érkeztek Nagybecskerekről, Zentáról és Magyarkanizsáról is. Ma leginkább középfokú végzettségű munkanélkülieket kerestek, tehát az eladók, a pincérek, a szakácsok, a könyvelők, az adminisztratív dolgozók, a villanyszerelők, a lakatosok, CNC-kezelők, valamint az ápolónők gyorsan találhattak maguknak munkahelyet – mondta az igazgatónő, majd hozzátette: jelenleg 2330 munkanélkülit tartanak nyilván, ami a meglévő adataik alapján tizennégy százalékkal kevesebb mint az előző évben.

A börze megnyitóján részt vett Nikola Lukač polgármester is, aki köszönetet mondott a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagykikindai kirendeltségének a munkanélkülieket és a munkaadókat összekötő rendezvény megszervezéséért.

– A szolgálattal együttműködve állandóan szervezünk tanfolyamokat, illetve képzéseket, ami által a munkaadók képzettebb munkaerőhöz juthatnak. Az önkormányzat folyamatosan keresi az új befektetőket, és igyekszik jobbá és jobban fizetettebbé tenni a munkahelyeket. Úgy gondoljuk, hogy jelenleg a községben van elég állás a szakképzetlen munkaerő számára, de több munkahelyre lenne szükség a közép-, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára. Folyamatosan küzdünk a jobb befektetőkért, akik reményeink szerint az új ipari zónában építik fel majd üzemeiket – hangsúlyozta Nikola Lukač polgármester.

Nyitókép: A keddi nagykikindai állásbörzén ötszáz munkahelyet kínáltak a munkavállalóknak (Vidács Hajnalka felévtele)