2024. április 25., csütörtök

Zajednička proslava povodom jubileja

UNVM je u petak uveče u Senti proslavila svoju 20. godišnjicu postojanja – Na događaju su uručena ovogodišnja stručna priznanja udruženja

U prisustvu čelnika mađarskih novinarskih organizacija iz Karpatskog basena, kao i predstavnika javnog života vojvođanskih Mađara, u petak uveče u Senćanskom mađarskom kamernom pozorištu održana je jubilarna ceremonija povodom dvadesetogodišnjice Udruženja mađarskih novinara Vojvodine, na kojoj su uručena ovogodišnja stručna priznanja udruženja.

Na početku manifestacije okupljeni su zajedno sa pevačicom narodnih pesama, Žužanom Sabo otpevali himnu, a potom su predstavnici novinarskih organizacija iz Mađarske i medija iz Karpatskog basenu, među kojima i Đerđ Seleši, predsednik Udruženja mađarskih sportskih novinara, potpredsednik evropske sekcije Međunarodnog udruženja sportskih novinara, glavni urednik Nacionalnog sporta i generalni direktor Sportskog radija i Zoltan Bedo, predsednik Udruženja mađarskih novinara Sekelja, čestitali UMNV dvadesetu godišnjicu postojanja, a zatim je Endre Marijaš, predsednik Udruženja mađarskih novinara Vojvodine održao svoj svečani govor.

U nastavku proslave, okupljeni su mogli da čuju kompilaciju „Olthatatlanul”,  izvedenu od strane članova benda „Mečvirag” iz Sente, Ane Barat-Hajnal, Erike Verebeš-Krnač i Ervina Žoldoša, napravljenu povodom dvesta godina od rođenja Šandora Petefija. Potom su uručena i stručna priznanja udruženja: Novinar početnik godine, Novinar godine, kao i nagrada u rasejanju, Nagrada za medije i nagrada za životno delo, koje je i ovoga puta dodelilo predsedništvo ove strukovne organizacije. na osnovu predloga pristiglih od urednika.

Ove godine Nagradu za novinara godine dobili su Timea Fice, urednica-voditeljka Radija Novi Sad i Atila Horvat, novinar „Mađar soa”, čije su aktivnosti u svom govoru pohvalili Gabriela Sabo, urednica-voditeljka Radija Novi Sad, i Žolt Činčik, zamenik urednika rubrike Potisje „Mađar soa”. Ovoga puta Nagradu u rasejanju dobili su Terez Biro, Karolina Đuriš i Šandor Idei, članovi gastro emisije „Ukusi Južnog Banata”, čiji je požrtvovani rad pohvalila Suzana Dedić, glavna i odgovorna urednica Subotičkog mađarskog radija u svom govoru na skupu.

U kategoriji Novinar početnik godine nagrađena je Marta Feher, novinarka nedeljnog lista „Het nap”, čiji je rad pohvalila Livia Tot, glavna urednica „Het Nap”-a, a u kategoriji elektronskih medija nagrađena je Bela Bartuš, zamenica glavnog i odgovornog urednika Panon televizije, o čijoj je višestranoj delatnosti govorio Gabor Agardi, zamenik direktora RTV Panon. Ove godine, Ištvan Kečkeš, penzionisani novinar „Mađar soa” je dobio nagradu UMNV za životno delo, čiji je rad pohvalio Pal Lephaft, penzionisani karikaturista „Mađar soa”.

(Fotograf: Arpad Gergelj)

(Fotograf: Arpad Gergelj)

Kako bi istakli značaj uloge u vaspitanju mlađih generacija da postanu čitaoci, predsedništvo Udruženja mađarskih novinara Vojvodine dodelilo je nagradu za medije urednicima dečijeg lista „Mezeškalač”, koji obeležava sedamdesetu godišnjicu postojanja, kao priznanje za višedecenijsko delovanje. Edvina Erdedi, direktorica DOO Magyar Szo Kft-a, govorila je na skupu o značaju „Mezeškalača”, kao i njegovoj ulozi u našem svakodnevnom životu, a zatim je priznanje od zvaničnika UMNV-a u ime redakcije primila Erna Terek, urednica „Mezeškalača”.

Pored već pomenutih, na dodeli su prisustvovali Erika Kabok, članica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine zadužena za informisanje, Ričard Huđik, član Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine zadužen za kulturu, mgr Jene Hajnal, bivši predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Aniko Jeras, bivši predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i direktorica Regionalnog centra za stručno usavršavanje nastavnika, Hajnalka Buranj, direktorica Kulturno-obrazovnog centra „Turzo Lajoš”, Jožef Sikora, predsednik Saveza mađarskih katoličkih novinara i glavni urednik Mađarskog katoličkog radija, kao i zvaničnici naših medijskih kuća, Jožef Klem, generalni direktor RTV Vojvodine, Edit Laslo, direktorica DOO Het Nap Kft-a, Čaba Balint, glavni i odgovorni urednik Panon televizije, Čongor Fehervari, glavni i odgovorni urednik internet izdanja Panon RTV-a i Agneš Vojvodić, odgovorni urednik programa na mađarskom jeziku Televizije Vojvodine. Na kraju jubilarne manifestacije, funkcioneri udruženja uručili su zahvalnice svojim donatorima, partnerskim institucijama i partnerskim organizacijama, koji su proteklih godina pružili značajnu pomoć u uspešnoj realizaciji ciljeva udruženja.

Proslava jubileja Udruženja mađarskih novinara Vojvodine realizovana je uz podršku Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Vlade Mađarske, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Fondacije „Gabor Betlen”, kao i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, i u partnerstvu sa Kulturno-obrazovnim centrom „Turzo Lajoš” i Senćanskog mađarskog kamernog pozorišta.

Nyitókép: (Fotograf: Arpad Gergelj)