2024. április 26., péntek

Drasztikus esésben a felvásárlási árak

A búzáért és a kukoricáért már 25 dinárt sem adnak

Az aszály és az orosz–ukrán konfliktus, valamint a szállítási költségek növekedése mellett egyéb tényezők is befolyásolták a terményárakat az elmúlt időszakban. A kínálati és a keresleti oldalon is jelentős ingadozásokat tapasztalhattunk, ami kihatott az árakra. A mezőgazdaságban használatos újratermelési anyagok ára ingadozott, de főleg az emelkedés volt a jellemző. A viszonylag magas terményárak esni kezdtek, elsősorban az orosz–ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatos megegyezések következtében. Drasztikus árcsökkenés volt tapasztalható a terménytőzsdéken, így egy kiló búza országunkban jelenleg 23-24 dinár, holott tudjuk, hogy nem is olyan régen még 40 dinárt is fizettek a kenyérgabonáért. Ugyanez a helyzet a kukoricával is, melynek ára a téli időszakban szintén megközelítette a 40 dináros szintet, illetve a kisebb mennyiségeket még ennél nagyobb áron is értékesítették. Most viszont a felvásárlási ár már csak 22 és 25 dinár között alakul Topolyán és környékén.

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy valójában nem túl nagy sem a kereslet, sem a kínálat a termények iránt. A forgalomban megjelenő kukorica pedig általában rossz minőségű, hiszen tavaly a példátlan aszály következtében sok helyen nem termett, illetve ahol sikerült is kisebb mennyiséget betakarítani, a termés minősége elmaradt a megszokottól.

Ami a jószág felvásárlási árát illeti, jelenleg a hízósertések kilójáért 235-240 dinárt fizetnek, a malac ára pedig 350-400 dinár. A jelenlegi helyzetben talán még kifizetődő is lenne a sertéshizlalás, hogy ha a kukorica mostani árát hasonlítjuk össze például a sertés felvásárlási árával. Tudni kell azonban, hogy a gazdák többsége kénytelen volt jóval drágábban bekészíteni a takarmányt, ugyanis nem lehetett előre tudni, hogyan alakulnak az árak, és mindenki a hiánytól tartott. Az igazgató elmondása szerint jelenleg kicsi a kereslet a sertések iránt. Ez elsősorban annak a következménye, hogy behozatalból is érkezik hús. A hizlalás sem igazán kifizetődő, ugyanis a mostani árak mellett a malac beszerzési ára egyedenként elérheti a 10 ezer dinárt, egy hízójószágért pedig 23-25 ezer dinárt kap a termelő, miközben jelentősek a költségei.

Az igazgató azt is elmondta, hogy már készülnek a tavaszi vetésre. A napraforgót az utóbbi években általában már április első hetében elkezdik vetni, de ha nem lesz még megfelelő a talaj hőmérséklete, akkor a húsvét utáni időszakban kerül rá sor. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a társastermelőkkel folyamatban van a szerződések megkötése napraforgó és kukorica termesztésére. Előnyös feltételeket kínálnak, garantált felvásárlást, aktuális piaci áron. A szerződők számára biztosítottak vetőmagot, illetve műtrágyát és növényvédő szereket is.

Nyitókép: A hízósertések kilogrammjáért 235-240 dinárt fizetnek, a malac ára pedig 350-400 dinár