2024. április 25., csütörtök

Találkozott a szél és a por

Az előttünk álló 15–20 napban csapadékos idővel számolhatunk

Hatalmas porvihar okozott tömegbaleset kedden délután a Szabadka és a Topolya közötti úton, Nagyfény közelében. Az átláthatatlan porfelhőben 14 autó ütközött egymásnak. A ritka időjárási jelenség azonban egyáltalán nem rendkívüli – állítja Đorđe Đurić meteorológus, a telegraf.rs időjósa. Lapunknak elmondta, hogy a vihar olyan helyen keletkezett, ahol mindenek előtt szántóföldek vannak, éppen a tavaszi talajmunkálatok folynak, az erős szél éppen ezt a port kapta fel.

– Mintegy 15–20 nappal ezelőtt hasonló eset történt Magyarországon is. Ezúttal is éppen a viharos szél és a poros föld találkozása okozta azt a porfelhőt, ami miatt sajnos megtörtént a tömegbaleset. Ilyen jelenség valójában bárhol kialakulhat, csak egy erős szélre van szükség, illetve szabad, poros földterületekre. Szabadka és Topolya pedig – mint tudjuk – gazdag a szántóföldekben – emelte ki a meteorológus. Hozzátette: – Hasonló volt a helyzet 2014-ben Bácsfeketehegynél, amikor bár nem esett nagy mennyiségű hó, mégis az erős szél hótorlaszokat alakított ki – mondta.

Rámutatott, az utóbbi időben Észak-Vajdaság területén a korábbi átlagnál kevesebb eső esik. A szárazabb idő miatt a föld is porosabb, és az utóbbi időben jelentkező csapadék még nem tudta kellő mértékben átnedvesíteni a szántóföldeket.

– Ez a jelenség nincs összefüggésben a klímaváltozással. Több évvel ezelőtt például Pancsovánál az erős kossava temette be teljesen a vonatot porral – mutatott rá, majd hozzátette, azóta a Delibláti- homokpusztát részben erdősítették, így ezek a ritka jelenségek is elmaradnak már.

Kiemelte, az utóbbi évtizedekben történő hirtelen hőmérséklet-változások talán írhatók a klímaváltozás számlájára, ám elmondása szerint még ez sem olyan jelenség, amit eddig nem tapasztaltunk volna, csak valamelyest extrémebbek lettek, gyakoribbá váltak.

– Az átlagos hőmérséklet márciusra 12–16 Celsius-fok. A múlt héten tapasztalt magas hőmérsékletek, illetve a hét eleji nagy lehűlés miatt 10 fokkal az átlag alatt, vagy felett alakult a hőmérséklet, de ha az átlagot vesszük, 14 fok körül alakul. Vagyis amíg pénteken Loznicában 27, Belgrádban 26 fok volt, Vajdaságban valamelyest alacsonyabb hőmérsékleteket mértek, de még akkor is 10 fokkal melegebb volt az átlagnál. Kedden pedig 5-6 fok volt, szerda reggel pedig fagyott – mutatott rá a szakember.

Đurić elmondta, az előttünk levő napokban már nem kell további faggyal számolni.

– A mezőgazdasági termelők így fellélegezhetnek a hét végéig, de jövő kedden újabb lehűlés érkezésére számíthatunk és ahogy megáll az eső, akár fagy is lehet a jövő hét közepén, ami már sokkal veszélyesebb is lehet, hiszen a növényi kultúrák akkor már fejlettebbek lesznek – emelte ki.

A meteorológus kérdésünkre válaszolva, hogy az idei nyáron is számíthatunk-e olyan szárazságra, mint amilyen a múlt évben volt, kiemelte, korai erről még előrejelzést mondani, de az már most látszik, hogy a tavasz első felében több csapadékra számíthatunk.

– Most lépünk be a csapadékosabb időszakba, mégis Vajdaság északi területein az utóbbi időben jellemzőbb a száraz idő, tavaly is nem egyszer kapott kiadós esőt az ország szinte minden része, sőt voltak olyan országrészek, ahol éppen a sok csapadék miatt áradtak meg a folyók, miközben Szabadkán, Zomborban, vagyis Észak- és Nyugat-Bácskában egy csepp eső sem esett. Most azonban valamivel jobb időszakra számíthatnak, vagyis a következő 15-20 napban lesz eső itt is – szögezte le Đurić.