2024. április 18., csütörtök

Mozgalmas tavaszkezdet

Az iskola környékén új parkolóhelyeket alakítottak ki, kátyúznak, szemétdombot rendeznek Bácskossuthfalván

Bácskossuthfalván megkezdték a falubeli parkolóhelyek bővítését, felújítását. A helyi közösség tanácsának határozatával összhangban első lépésben az Id. Kovács Gyula Általános Iskola körüli terület került sorra. A tömegesebb rendezvények alkalmával a gépkocsivezetők által gyakran használt megállóhelyek, azaz az iskolaépület előtti útszakasz menti sáv, valamint a régi óvoda előtti terület kapott hidegen lehelyezett, majd tömörített aszfaltburkolatot, úgynevezett mart aszfaltot.

– Az iskola környékén kezdtük meg a munkálatokat, itt fásítási terveink is vannak. Ezután a Topolyai út és a Nyári utca kereszteződésénél levő kis bekötőutat szeretnénk szintén mart aszfalttal burkolni. Habár ezt a szakaszt elsősorban a gazdák használják, de a lakóházak miatt tervezzük könnyebben járhatóvá tenni. Falunk központjában, az úgynevezett régi Mebló és az egyik kínai üzlet előtti, parkolónak használt nagyobb téren is egyre több kátyúval vagyunk kénytelenek szembesülni. Ezt a területet is ilyen réteggel látjuk el a tervek szerint. Köztudottan a mart aszfalt a közlekedésre használt felületek burkolásának költséghatékony módszere. Egyértelmű, hogy nem a legtartósabb megoldás, ugyanakkor legalább egy évtizedig kitart – mondta el Papp László tanácselnök, aki hozzátette, hogy ezeket a munkálatokat a helyi közösség csapata a Standard Közvállalat munkaközösségével közösen igyekszik elvégezni, a rendelkezésre álló munkagépekkel és eszközökkel.

– Falunk utcáit évről évre kátyúzással igyekszünk karbantartani, és idén is a temerini Lukač Putevi a munkálatok kivitelezője. A munkagépek már megérkeztek, és előbb kitisztítják, kibővítik a beton- és az aszfaltfelületen keletkezett lyukakat, hogy aztán tömítsék. A tervek szerint ezúttal 60 tonna aszfalt kerül a legkritikusabb úthibákra. Emellett két utca, a Jászkiséri és a Danilo Kiš teljes burkolását, azaz újraaszfaltozását is tervezzük néhány hónap múlva. Ezekre az utcákra 5-5 millió dináros keret áll a rendelkezésünkre. Amennyiben lesz rá lehetőségünk, akkor szeretnénk a Kossuth Lajos utcáról a katolikus parókiára vezető feljáratot is szilárd burkolattal ellátni, valamint a Kanász utcában akad még a gázvezeték lehelyezését követően javítanivaló – hallhattuk. Papp László arról is szólt, hogy már nagyon várják, hogy beinduljon Bácskossuthfalváról és ezzel egy időben Pacsérról is a lakossági hulladék elszállítása Békovára. A falubeli szeméttelep viszont addig is gyors ütemben gyülemlik napról napra.

– A hulladék elszállítása falunkból akkor történhet majd meg, miután a műszaki feltételek adottak lesznek, és amikor majd valamennyi háztartás kézhez kapta a szemeteskukákat. Amíg viszont ez nem következik be, addig is rendezni kell a szeméttelepet, például az oda kihordott hulladék tömörítésével, összetúrásával. Ezt sikerült megoldani az elmúlt napokban. Sajnos egyesek még jóval a szeméttelep előtt, az odavezető út mentén kiürítik a hulladékkal megpakolt kocsit vagy zsákokat. Ezeket a buckákat is eltúrta az erőgép, és tömöríti is az igen magasra felhalmozódott dombokat. Ezzel a lépéssel bizonyos időre rendeztük a szeméttelepet, viszont az erős széllökések után a környéket csúfító műanyag hulladék lehangoló látványától csak úgy tudunk majd megszabadulni, ha a szemét nem azon a helyszínen köt ki, hanem a békovai hulladékfeldolgozóba kerül újrafeldolgozásra – zárta a beszélgetést a bácskossuthfalvi tanácselnök.

Nyitókép: A felvétel a munkálatok idején készült, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola előtt, a parkolófelületek kialakítását a helyi közösség tanácstagjai felügyelték (Kazinczy Paszterkó Diana felvét