2024. március 28., csütörtök

Túlóráznak a falugazdászok

Végéhez közeledik az agrárgazdaságok bejegyzése

A végéhez közeledik az agrárgazdaságok bejegyzése a mezőgazdasági minisztérium e-Agrar felületére. Ebben a mezőgazdasági termelőknek nagy segítséget nyújtanak a falugazdászok, akik hosszabbított munkaidővel, hétvégenként is dolgoznak. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a gazdák felismerték az elektronikus rendszer előnyeit.

Március 20-a óta gőzerővel folyik az agrárgazdaságok bejegyzése a bánáti falvakban is. Ellenőrzik az adott parcellák adatait és szükség esetén elvégzik a javításokat. A falugazdászoknak köszönhetően a munka zökkenőmentesen halad és a tervek szerint március végéig be is fejeződik.

– Tordán és Törökbecsén is, mint mindenhol másutt az országban, nagy az érdeklődés az e-Agrarba való bejegyzés iránt. Mindennap kénytelenek vagyunk túlórázni, a szombatot, vasárnapot is bevállaltuk a munkatársakkal, hogy segítsünk az embereknek. Igyekszünk megmutatni nekik az alapokat, hogy aki tudja otthon is megcsinálhatja egyedül, aktualizáljuk az adatokat. Tordán mintegy kétszáz gazdaság van. Nagyjából felével már végeztünk. Naponta – a rendszer működésétől függően – 15–30 gazdaságot tudok bejegyezni. Hasonló a helyzet Törökbecsén is – mondta Kiss Kornélia falugazdász.

Külön odafigyelnek az idősebb gazdálkodókra, akiknek nincs okostelefonja vagy azokra, akik kevésbé jártasak az elektronikus ügyintézésben.

– Már március elején tájékoztattuk őket, hogy ha még nincs chipes személyazonossági igazolványuk, akkor igényeljenek, mert akkor a négy számjegyű PIN-kóddal egyszerűen be tudunk lépni a rendszerbe. Nem kell hozzá telefon. Az idősebbek számára ez mindenképpen előnyösebb lesz, mert nem kell nekik kimenni Bégaszentgyörgyre a kincstárba, hogy ott elintézzék ezeket a dolgokat, hanem feljönnek hozzám a falugazdász-irodába és innen megoldunk minden problémát. Egyébként a rendszer kezelését könnyen meg lehet tanulni, úgyhogy szerintem beválik hosszú távon. Az is fontos, hogy itt a rendszerben benne lesz minden adat, ezeket bármikor meg tudjuk nézni, bármikor változtathatunk rajtuk – mondta a falugazdász.

Végső határidő a gazdaságok bejegyzésére nincs. A rendszer mindig nyitva lesz, a gazdák bármikor regisztrálhatnak, de ezt ajánlatos március végéig megtenni. Ugyanis a támogatások igénylésének feltétele mostantól az, hogy a gazdaság szerepeljen az elektronikus nyilvántartásban.

Nyitókép: Kiss Kornélia falugazdász (Kecskés István felvétele)