2024. április 27., szombat

Bezárják Európa legnagyobb gázmezőjét (?)

Az ukrajnai háború miatti üzemanyag-ellátási bizonytalanság ellenére is várható, hogy a holland kormány az idén leállítja a kitermelést az ország északi részén, Groningennél található gázmezőn, Európa legnagyobb földgázlelőhelyén – jelentette be Marjan van Loon, a Shell hollandiai távozó elnök-igazgatója.

(Fotó: Reuters)

(Fotó: Reuters)

Az 1959-ben felfedezett groningeni gázmezőn a kitermelés 1963 óta folyik, de emiatt egy hatalmas probléma keletkezett: az 1990-es évek óta egyre több földrengés rázza meg a területet, ami a helyieknek hatalmas károkat okoz, évtizedeken át lakóépületek, üzletházak, középkori templomok rongálódtak meg. Már mintegy 3500 károsult nyújtott be keresetet a vállalat ellen, azt állítják, hogy a földrengések miatt körülbelül 100 ezer groningeni épület rongálódott meg, együttes káruk pedig az egymilliárd eurót is elérheti. Legutóbb 2018 januárjában rázta meg egy 3,4-es erősségű földmozgás a területet, és Eric Wiebes gazdasági miniszter akkor értesítette a vállalatokat: elkerülhetetlen a kitermelés beszüntetése, és 2022-ig alternatív energiaforrásokra kell áttérniük. Az ukrajnai orosz invázió miatt kialakult geopolitikai helyzetben a bezárásra még mindig nem került sor, de Hollandia tavaly októberben minimálisra, évi 2,8 milliárd köbméterre korlátozta a kitermelést – ez a mennyiség 2014-ben még 42,5 milliárd köbméter volt. A területen vélhetően több száz milliárd köbméter kitermelhető gáz található, becslések szerint a háromszorosa annak a mennyiségnek, amit az Európai Unió Oroszországból importált az orosz–ukrán háború előtt.

„Be kell zárni a lelőhelyet! Lehet és kell!” – hangoztatta Marjan van Loon egy tévéműsorban, hozzátéve, hogy szakértők szerint ez már az idén megtehető. A Shellnek és az ExxonMobilnak a múlt század 60-as éveinek elejétől egyforma részesedése van a gázkitermelő vállalatban. A holland kormány végső döntése az idén júniusra várható, de hozzáteszik, ez a nemzetközi helyzettől függ. A Shell elnöke azt mondta, a vállalat megtéríti a károkat és a térségben saját költségén megerősíti az infrastruktúrát.

Nyitókép: (Fotó: Reuters)