2024. április 27., szombat

Kapocs a múlt és a jelen között

A Felhő elnevezésű szoboralkotással bővül a Kreatív negyed

Az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap és a TERRA képző- és iparművészeti központ közös kezdeményezésére még az év elején pályázatot hirdettek egy szoboralkotás tervezetének a kidolgozására, amelyet a Limán városrészben lévő Kreatív negyed területén állítanak majd fel. A pályanyertes a Felhő (Oblak) elnevezésű szoborterv lett, amely Branislav Nikolić alkotása.

A január 1-jén meghirdetett pályázatra tizenhárom pályamű érkezett. A szobortervezőnek figyelembe kellett vennie a Kreatív negyed területi és történelmi összefüggéseit, ugyanis a helyszín városunk évszázados, ipari örökségének hangulatát árasztja. Emellett figyelembe kellett vennie a szóban forgó terület jövőbeni felhasználási tervét is, azt, hogy a valamikori iparnegyedet az Európa Kulturális Fővárosa címnek köszönhetően teljesen átépítették, felújították és rendeltetésszerűvé tettek. Branislav Nikolić Felhő című szoboralkotása a Kreatív negyed újjáéledését elgondolásbeli és szervezeti szempontból is kiválóan kiegészíti.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az alkotás egy gyárkéményt formáz meg, amelyből a levegőbe száll a füst. A szobor a formája által a Kreatív negyed látogatóit a múlt évszázad elejére repíti vissza, amikor Újvidéket is elérte az iparosodás erős szele. Az alkotás égetett agyag (terrakotta) és acél elegyítésével készült, ami dokumentálja a Kreatív negyed történelmét, összekapcsolva a múltat és a jelent. A szobor alkotóelemei, a terrakotta és az acél, a város fejlődésében is nagy szerepet játszottak. A döntést a kultúra és a művészetek neves szakértőiből, az Újvidéki Egyetem professzoraiból, az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap és a TERRA képző- és iparművészeti központ képviselőiből álló szakmai zsűri hozta meg, a Felhő ugyanis a felállított kritériumrendszerben a legtöbb pontot kapta. A pályaműt egyebek mellett a következő kritériumok szerint is pontozták: a téma elképzelése és annak anyagi megvalósítása, az alkotás színvonala, az elképzelés eredetisége, az alkotás hitelessége és közlékenysége, valamint a mű esztétikai, képzőművészeti és formai vonalát is.

A valamikori gyárnegyed újraélesztésével az itt található, az ipar megszűnésével már-már életveszélyesé vált épületek napjainkra a kortárs alkotótevékenység központjaiként működnek, a felújítás során különféle tartalmakkal bővültek. Számos szervezet és önálló művész lelt itt új otthonra. A szoborműnek köszönhetően a Kreatív negyed létesítmény-hálózata természetes módon bővül, hozzájárul a regionális partnerekkel kapcsolatteremtéshez és a meglévők elmélyítéséhez is hozzájárul.

Nyitókép: Ótos András felvétele