2024. április 26., péntek

Bemutatták a Csikófogat antológiát

A jövő írónemzedékének tehetsége lengte be az adai Szarvas Gábor Könyvtár termét

A Szarvas Gábor Könyvtárban pénteken mutatták be a Csikófogat – Antológia 2022 című kiadványt, amelyben tehetséges határon túli középiskolás szerzők főként prózai alkotásai olvashatók, köztük az adai Volford Éváé is. A Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó 2021-ben második alkalommal hirdette meg a Csikófogat elnevezésű tehetséggondozó programot a határon túli középiskolások számára. A kétszáz jelentkező közül a legjobbnak ítélt tíz fiatal kezdte el a hat féléves műhelymunkát, a félidőnél tartó időszaknak az eredménye a megjelent kötet. A kötetben bemutatkozó szerzők: Barta Klaudia (Szőlősgyula), Botos Viktória (Szatmárnémeti), Gittinger Fanni (Szatmárnémeti), Hermán Dániel (Kolozsvár), Jancsó Nóra (Csíkszereda), Osváth Mihály (Déva), Pál Andrea (Torja), Poloma Máté Pál (Dunaszerdahely) és Volford Éva (Ada).

Pánczél András, a Guttenberg Pál Népfőiskola elnöke és a program pedagógiai vezetője elmondta, hogy a Csikófogat szabadegyetemi rendszerben működő hat féléves irodalmi műhely, amit a Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó támogat. Mint kiderült, a műhelynek nem csupán csíkszeredai, kolozsvári vagy szatmári, hanem felvidéki, délvidéki és kárpátaljai tanoncai is vannak, írásaikból állt össze a kiadvány. Az idei válogatás tíz szerzője közül öt látogatott el az adai könyvbemutatóra. A Csikófogat antológia nagyon változatos és érdekes kötet, amelyet Ekler Andrea és Erős Kinga szerkesztettek, és nem jöhetett volna létre a Magyar Írószövetség támogatása nélkül. Kifejtette, hogy a fiatal szerzők nemcsak az antológiában, hanem különböző szaklapokban és irodalmi lapokban is publikáltak. A képzéssel kapcsolatban elmondta, hogy három évet ölel fel, és az idősebb szerzőik a középiskola befejeztével már az egyetemi tanulmányaikat is megkezdték. Rámutatott, hogy ez a kötet másfél év után, a félidőben készült el, az eddigi munkájuk gyümölcseként azonban a következő, harmadik év után kiadott kötet már jóval vastagabb lesz.

Volford Éva 17 éves adai tanuló, aki a Zentai Gimnázium általános szakának harmadéves diákja. A Csikófogatról a magyartanárnőjétől hallott először, ő küldte el neki a pályázati felhívást is, és akkor döntött úgy, hogy jelentkezik rá egy novellával. Széles mosollyal az arcán nyilatkozott lapunknak: – Hosszú, több hónapos várakozás előzte meg a pályázat eredményének kihirdetését, de azt követően nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy a novellámmal bekerültem a mentorprogramba. A későbbiekben megtudtuk, hogy összesen több mint 200 pályamű írója közül választottak ki bennünket, és ez még inkább büszkeséggel töltött el, hatalmas pluszmotivációt jelentett nekem. A múltban részt vettem különböző iskolai írói versenyeken vagy az adai könyvtár által meghirdetett írópályázatokon, emellett nagyon sokat írtam otthon is. Bátran álltam hozzá a pályázáshoz, úgy éreztem, nincs veszítenivalóm, ugyanakkor reménykedtem benne, hogy az írásom másnak is elnyeri a tetszését. A Csikófogat antológiát egy körút során mutattuk be azon országokban és szülőfalukban, ahonnan a szerzők származnak, és az adai állomás az utolsó ebben a sorban. A körút során gyönyörű helyeken jártunk, és elmondhatom, hogy az ott töltött néhány nap alatt is megmutatkozott az eltérő mentalitás és kultúra, de örömmel tértem haza, mivel minden helyszínről vittünk valamit magunkkal. Bevallom, ahogy egyre többet kellett előadnom és interjút adnom, annál kevesebbet izgultam, de itthon újra rám tört a lámpaláz. Bízom benne, hogy a megosztott gondolataim, valamint az írásom elnyerik a közönség tetszését! – mondta.

A közönség elismerő tapssal jutalmazta a jövő tehetséges szerzőinek bemutatkozását és felolvasásait.

Adát követően szombaton Zentán a Zentropia kávézóban is bemutatták a kötetet. 

Nyitókép: Az adai Volford Éva (balról a harmadik) ismerteti a művét