2024. április 26., péntek

Hetvenöt éve alakult meg az operatársulat

Ünnepelt a Szerb Nemzeti Színház

A jeles újvidéki művelődési intézmény hivatalosan is belépett fennállásának 162. évébe.

– Az újságcikkekből, a színházi fesztiválok válogatóiból és a színházi dolgozók beszámolóiból ítélve nemcsak Vajdaságban, hanem Szerbiában és egész Európában is válságban van a színház. A koronavírus, az ukrajnai háború már az európai színpadokon bemutatott előadások témája lett – mondta az ünnepségen Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója. – Az egyiptomi Samiha Ayoub által írt idei színházi világnapi üzenet a szenvedésről, konfliktusokról, háborúkról és természeti katasztrófákról szól, amelyek pusztító hatással vannak nemcsak anyagi világunkra, hanem lelki világunkra és belső békénkre is. Vannak persze belülről, magából a színházból fakadó válságok is. A mi feladatunk ezeknek a válságoknak a kezelése és megoldása. Igyekszünk nem lassítani terveink, kötelezettségeink megvalósításában – mondta a színházigazgató, aki kiemelte:

– Ugyanakkor nagyon örülünk, hogy elkészült a Szerb Nemzeti Színház háromkötetes enciklopédiája, továbbra is megjelenik a Pozorište újság, valamint a színházunk történetéről szóló könyvek is napvilágot látnak. Valamennyi kiadásunk elektronikus formában is elérhető, amelyeket a szerbiai és a régióbeli színházi fesztiválokon igyekszünk népszerűsíteni. Nagyon sok feladat áll még előttünk, de ezek lényegében nem változtak az 1861-es alapítás óta. A színház  célja természetesen egy-egy olyan prózai-, opera-, vagy balettelőadás elkészítése, amelyben alkotóerőnk megmutatkozik – emelte ki Đerić.

A színházban tegnap mutatták be Pjotr Iljics Csajkovszkij Anyegin című háromfelvonásos operáját, amelynek szövegkönyvét az orosz zeneszerző, valamint Konsztantyin Sztyepanovics Silovszkij írta, Alekszandr Puskin azonos című verses regénye alapján.

Fotó: Kasza Jennifer

Fotó: Kasza Jennifer

Az operatársulat 75. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt az operafotókból és jelmezekből, amelyek az évad végéig tekinthetőek meg.

Igaz, hogy1920-ban a színháznak volt operettje, majd valamivel később operája is, de ezt a művészeti egységet hivatalosan csak 1947-ben alapították meg tette hozzá az igazgató.

Az ünnepség keretében hagyományosan átadták a színház tagjainak szóló elismeréseket, díjakat és köszönőleveleket a jelentős művészi és szakmai eredményeikért. A Jovan Đorđević-díjakat, amelyek az intézmény legrangosabb elismeréseit jelentik, Lidija Stevanović és Ana Đurić vehette át.

–  Lidija Stevanović karrierje nagy részét a dráma színtársulatban töltötte. Szinte az összes jelentős színészi díjat, köztük a Sterija színészi díját, a Zoran Radmilović-díjat megkapta. Számos fontos szerepet játszott, ami mellett sikeres karriert épített fel a filmszakmában is. Ana Đurić a Szerb Nemzeti Színház balett-társulatának a tagja. A klasszikus balettrepertoár szinte összes főszerepét megkapta. Meggyőzően vezeti be a színházi közönséget az általa megformált szereplők világába, életébe. Kivételes tehetség, színpadi báj, kecsesség, felkészültség, erős színészi alakítások és drámai teljesítmények jellemzik munkáját – állt az indoklásban.

Nyitókép: Fotó: Kasza Jennifer