2024. április 25., csütörtök
UKRAJNAI HÁBORÚ

A Kreml visszavág a büntetőbíróságnak

Oroszország több százezer katonát sorozna be, vagy csábítana a szerződéses állományba még az idén, ami a háború folytatásának szándékára utalhat. A francia államfő és az EB-elnök Pekingtől kérne segítséget ennek megakadályozására. Moszkva a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ellen is offenzívára készül.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament elnöke szombaton javasolta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) mindennemű tevékenységének betiltását hazájában. Kijelentette: módosítani kell a jogszabályokat azért is, hogy megbüntessék azokat, akik segítséget és támogatást nyújtanak a bíróságnak. Felvetése eléggé furcsa, hiszen Oroszország soha nem csatlakozott az ICC-hez, fennhatóságát sem ismerte el – derül ki a Reuters beszámolójából.

A parlamenti elnök szerint az intézkedésre azért lenne szükség, mert a testület – háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt – március 17-én elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Marija Lvova-Belova, az elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. Az indok: „alapos a gyanú", hogy Putyint és Lvova-Belovát a bíróság statútumának értelmében személyes büntetőjogi felelősség terheli ukrán gyerekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Vologyin a tiltás melletti érvként hozta fel azt is, hogy az Egyesült Államok törvényeket léptetett életbe annak megakadályozására, hogy állampolgárait valaha is felelősségre vonhassa az ICC. Ezért Oroszországnak is hasonló lépéseket kell tennie – javasolta a parlament elnöke. 

Emmanuel Macron francia elnök arról számolt be, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel elutaznak Pekingbe, hogy tárgyaljanak Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúról. Megpróbálják meggyőzni, hogy vegye rá Moszkvát az Ukrajna elleni háború befejezésére.

Ez egyelőre valószínűtlennek tűnik, mivel a szembenállók tavaszi offenzívára készülnek. A fő kérdés az, hogy Oroszország meddig akar harcolni, és hogy Ukrajna mikor, illetve képes-e ellentámadással sikereket elérni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint addig nem indíthatnak ellentámadást, amíg a nyugati szövetségesek nem adnak még több katonai támogatást. A Jomiuri Sinbun japán lapban szombaton megjelent interjúban elismerte, hogy a kelet-ukrajnai hadi helyzet nem túl jó; erői lőszerre várnak, de megfelelő számú tank, tüzérségi löveg és nagy hatótávolságú HIMARS-rakéta nélkül nem kezdhetik meg az offenzívát.
A jelek szerint Oroszország hosszú harcra készül. Az idén ugyanis további mintegy 400 ezer katonát sorozna be, vagy csábítana a szerződéses állományba – tudta meg a Bloomberg hírügynökség kormányzati forrásokból.

Nyitókép: Kerékpározó férfi az orosz támadásokban súlyosan megrongált toronyháznál a Donyeck megyei Avgyijivkában (Fotó: AFP/Getty Images)